Έφη Αγραφιώτη – Ήταν πάντα ένα σημείο που οι φιλότεχνοι της Γενεύης προτιμούσαν για τη βόλτα και τις συναντήσεις τους. Είναι η συνοικία του Plaine de Plainpalais, με τον κεντρικό τεράστιο ανοιχτό χώρο που όλη τη χρονιά συμβαίνουν πολλά και διάφορα. H όχθη που φέρει το όνομα του Ernest Ansermet, το υπέροχο μουσείο του Patek Philipp κι άλλα ζωντανά στέκια, αλλά και η Ιατρική του πανεπιστημίου της Γενεύης, βρίσκονται μερικά βήματα από εκεί.

To Νέο Μουσείο Εθνογραφίας της Γενεύης, το MEG όπως το αναγνωρίζουν καλύτερα, χρειάστηκε πολλά χρόνια για να αντικαταστήσει το παλιό που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1901. Το παλιό μουσείο με τη σειρά του έμεινε τέσσερα χρόνια κλειστό, το νέο όμως αποτελεί απόλυτη επέκταση του. Οι Ελβετοί αρχιτέκτονες κατάφεραν να μη το εγκλωβίσουν στην τεράστια μοντέρνα νέα κατασκευή και να προβάλουν άριστα την αδιαμφισβήτητη ομορφιά του.

IMG_3971
Θέλουμε να χτίσουμε μια ακόμα γωνιά πολιτιστικής δραστηριότητας, ένα χώρο παιδαγωγικής δυναμικής και κοινωνικής καλλιέργειας, είπε ο πρόεδρος του νέου μουσείου στα εγκαίνια. Το μουσείο θέλουμε να φωτίζει την εθνογραφική αξία των πολιτισμών, δικαιολογώντας έτσι την ανάγκη του σύγχρονου κόσμου για να οδηγήσει σταθερά τη ζωή μπροστά.

Το MEG διαθέτει πλούσια εκθέματα, και αναδεικνύει την πολυδιάστατη αξία των αρχαίων πολιτισμών στους εντυπωσιακούς χώρους του.

Στο υπόγειο, διπλός ο ρόλος της μεγάλης αίθουσας εκθέσεων, που χάρη στην ακουστική τελειότητα και την υπέροχη σκηνή θα μπορεί να φιλοξενεί θεατρικά δρώμενα, συναυλίες και παραστάσεις χορού.
Η βιβλιοθήκη Marie Madeleine Lancoux στον δεύτερο όροφο προσφέρει πλούσια βιβλιογραφία πάνω σε θέματα κοινωνικής ανθρωπολογίας και ιστορίας των πολιτισμών. Διαθέτει 45.000 γραπτά ντοκουμέντα και 1550 περιοδικά σχετικά με την εθνογραφία. Συμπληρώνεται από το πολύτιμο και μοναδικό αρχείο γύρω από την ιστορία των αλπικών πληθυσμών του Georges Amoudruz.

IMG_3973

Η βιβλιοθήκη έχει προβλεφθεί να απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, όχι μόνο επιστήμονα, αλλά ακόμα και στο μικρότερο παιδάκι.

Δεν μπορώ παρά να σταθώ στο τμήμα εθνομουσικολογίας του MEG. 2250 μουσικά όργανα από όλες τις ηπείρους διαθέτει το μουσείο, 15.500 φωνογράμματα και ακουστικό υλικό πολύ μεγάλης αξίας, μια εικονοθήκη γεμάτη θησαυρούς κλπ κλπ.

IMG_3990

Δηλώνω εντυπωσιασμένη από το κτίριο, το ειδικευμένο προσωπικό του, τα εκθέματα και τις αναγγελία των περιοδικών εκθέσεων του. Δηλώνω εντυπωσιασμένη κι από τα εγκαίνια όπου πολιτικοί, προσωπικότητες και πολλές χιλιάδες άνθρωποι χαίρονταν μαζί, χωρίς κομπασμούς και μεγαλοστομίες, χωρίς ατελείωτες ορδές ασφάλειας και χωρίς κανείς να ψάχνει τις κάμερες για να μιλήσει και να φανεί.

παλαιο MEG

Να μη παραλείψετε να επισκεφτείτε το MEG όσοι επισκεφτείτε τη Γενεύη. Θα στερηθείτε μια σπουδαία χαρά.