Δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 7,5% - Εξι στους 10 πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις

Το 63% των πολιτών δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά, παρά το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται της ΝΔ με 7,5 μονάδες διαφορά. Ομως, αρνητική εικόνα παρουσιάζεται και για την κυβέρνηση καθώς το 65,5%

Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου Μακεδονίας, που παρουσίασε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,5%, η ΝΔ 20%, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 6,5% και ακολουθεί το Ποτάμι με 6%. Το ΚΚΕ προτιμά το 5,5%, η Ελιά/ΠΑΣΟΚ μόλις 3,5%, οι ΑΝΕΛ οριακά εντός Βουλής με 3% με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να παίρνει 1,5%, την ΔΗΜΑΡ να εξαφανίζεται με 1%. Αλλο κόμμα επιλέγει το 8,5% και οι αναποφάσιστοι είναι 17%.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά, το 43% δηλώνει ότι διαφωνεί απολύτως και το 20% ότι απλώς διαφωνεί. Αντίθετα, το 18% συμφωνεί και ένα 8% συμφωνεί απολύτως περί της ικανότητας διακυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τον Νοέμβριο υπήρξε σημαντική αύξηση στις αρνητικές γνώμες ως προς την κυβερνητική αποτελεσματικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 7,5% - Εξι στους 10 πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση οι μισοί (50%) θεωρούν απολύτως βέβαιο ότι δεν μπορεί, ενώ ένα 15,5% διαφωνεί απλώς. Συμφωνεί το 16,5% των ερωτηθέντων ενώ απολύτως συμφωνεί το 9%.

Καθαρά αρνητική είναι η εικόνα που έχουν οι πολίτες και για τις προοπτικές της οικονομίας, με την πλειοψηφία να δηλώνει πως η πορεία της οικονομίας μέσα στο επόμενο 12μηνο θα είναι «σίγουρα χειρότερη» (34,5%) ή μάλλον χειρότερη (20,5%).
Το χάσμα μεταξύ θετικών και αρνητικών προβλέψεων εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο στις 32,5 μονάδες (55% έναντι 22,5%), μόλις ένα μήνα αφότου είχε πέσει στις 10 μονάδες (38,5% έναντι 28,5% στη μέτρηση Οκτωβρίου). Το 22,5% γνωμοδοτεί πως η κατάσταση θα παραμένει ως έχει.
Η κακή εντύπωση που υπάρχει για τον πολιτικό κόσμο καθρεπτίζεται και στην άποψη που έχουν οι ψηφοφόροι για τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς ούτε ένας δεν έχει περισσότερες θετικές γνώμες από αρνητικές, και ούτε ένας δεν έχει ποσοστό δημοτικότητας πάνω από 24%.
Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας συνεχίζουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μικρό προβάδισμα μιας μονάδας (21%) σε σχέση με τον πρωθυπουργό (20%) στις «θετικές» και «πολύ θετικές» γνώμες των πολιτών.
Το υψηλότερο ποσοστό δημοφιλίας έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης (24% θετικές και πολύ θετικές γνώμες). Αλέξης Τσίπρας και Αντώνης Σαμαράς ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα και έπονται Δημήτρης Κουτσούμπας (16%), Φώτης Κουβέλης (15,5%) και Πάνος Καμμένος (10,5%).
Τη χειρότερη εικόνα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς έχει Νίκος Μιχαλολιάκος της ΧΑ, με 87% αρνητικές γνώμες και μόλις 4% θετικές, ενώ ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με 76% αρνητικές απόψεις και 8,5% θετικές.

Στο ερώτημα ποιος πιστεύετε ότι θα υποχωρήσει στη διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, έξι στους δέκα (59%) απαντούν «η κυβέρνηση», ένα 5,5% απαντά η τρόικα ενώ ένας στους τρεις (30,5%) πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Ενδεικτικό της ψυχολογίας των πολιτών είναι το γεγονός ότι το 64,5% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε λήψη νέων μέτρων και μόλις το 19,5% εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν.

Ακόμη πιο απογοητευμένοι εμφανίζονται για την προοπτική της οικονομικής κατάστασης τον επόμενο χρόνο. Σίγουρα χειρότερη πιστεύει ότι θα είναι το 34,5%, μάλλον χειρότερη το 20,5%, σίγουρα καλύτερη μόλις το 4,5% και απλώς «καλύτερη» το 18%

Το εκλογικό σώμα εμφανίζεται διχασμένο ως προς την προοπτική εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Το ίδιο ποσοστό (46%) πιστεύει ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ότι θα διαλυθεί η Βουλή και θα εκλεγεί από την επόμενη ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια.

Το 47% πιστεύει ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους ενώ το 42,5% εκτιμά ότι κάποιος θα τα καταφέρει και θα επιτευχθεί η εκλογή του.