Πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν προφανώς, για άλλη μια φορά, να επιδείξει το μεγαλείο της Τουρκίας, τουλάχιστον έτσι όπως αυτός το φαντάζεται.

Ομως η παρουσίαση της νέας του φρουράς, στο νέο «χλιδάτο» παλάτι του – για το οποίο έγινε πολύς λόγος τους τελευταίους μήνες – φαίνεται να πέτυχε μάλλον τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Τι κι αν τα τουρκικά ΜΜΕ προσπάθησαν να κρατήσουν τα προσχήματα και τις ισορροπίες… Τα σχόλια των χρηστών στα social media ήταν πέρα για πέρα καυστικά, έως ειρωνικά για τον Τούρκο πρόεδρο και τις επιλογές του.

Η νέα φρουρά του Ερντογάν παρουσιάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στο νέο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα και είναι εμπνευσμένη από τους στρατούς των 16 κρατών, που οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ίδρυσαν ανά τους αιώνες.

Τουρκία: Σάλος στα social media για τα... «κιτς στρατιωτάκια» του Ερντογάν!

Τόσο οι επίσημοι επισκέπτες όσο και τα μέλη του Τύπου, έμειναν άφωνοι βλέποντας για πρώτη φορά το επίσημο άγημα του Τούρκου προέδρου. “Ένα οθωμανικό τσίρκο στο μέγαρο”, έγραψε χαρακτηριστικά ο γνωστός χρονογράφος Καντρί Γκιουρσέλ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην πλειοψηφία τους, τα τουρκικά ΜΜΕ εμφανίστηκαν πιο μετριοπαθή απέναντι στις αποκαλύψεις: «Μία πρωτιά στο παλάτι» ήταν ο τίτλος στη διαδικτυακή έκδοση της Hurriyet, «Τελετή με τους 16 στρατιώτες των τουρκικών κρατών» έγραψε το CNNTurk, «Τα κοινωνικά δίκτυα σχολιάζουν αυτή την εικόνα» η Zaman. Δεν έλειψαν ωστόσο και πιο καυστικοί τίτλοι όπως, «Ο Ερντογάν παρουσίασε τα στρατιωτάκια τους» και «Ασυνήθιστη τελετή στο παλάτι».

Αυτοί που πραγματικά δεν «χαρίστηκαν» στον Ερντογάν ήταν οι χρήστες των social media. Ενδεικτικές εκφράσεις που χρησιμοποίησαν: «Αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με ολίγον κιτς», «Το νέο επεισόδιο του Πολέμου των Αστρων», «Λήγει η συζήτηση για το εάν μπορεί μία φωτογραφία να δείξει τη διανοητική κατάσταση ενός ατόμου», «@GameofThrones», «Απίστευτο, νόμιζα ότι ήταν Photoshop»…

“Ένα οθωμανικό τσίρκο στο μέγαρο”, έγραψε χαρακτηριστικά ο γνωστός χρονογράφος Καντρί Γκιουρσέλ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που προχώρησαν σε… κολάζ με χαρακτήρες από τον… Πόλεμο των Αστρων και τον Χάρι Πότερ!

Πάντως, το πρακτορείο Ανατολή έσπευσε πάντως να διευκρινίσει, προς υπεράσπιση του προέδρου, ότι οι 16 πολεμιστές συμβόλιζαν τις 16 αυτοκρατορίες της τουρκικής ιστορίας, από τους Ούννους, τους Μογγόλους και τους Σελτζουκίδες, μέχρι τους Οθωμανούς.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο «σαράι» του Ερντογάν είχε με την σειρά του προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων – και σε πολιτικό επίπεδο – όχι μόνο του υπέρογκου κόστους τους αλλά και της υπό συζήτησης – κατά πολλούς σχολιάστές στη γείτονα – αισθητικής του.

Το Aksaray (Λευκό Παλάτι) χτίστηκε στην περιοχή Μπέστεπε της Αγκυρας, που αποτελεί πλέον τη νέα έδρα της τουρκικής προεδρίας, κόστισε περί τα 500 εκατ. ευρώι και περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.000 δωμάτια σε μια έκταση 200.000 τ.μ.