Μέσα στον υπέροχο χώρο των Νέων Φούρνων, στην Τεχνόπολη, δεκάδες μικρές «νησίδες» ακτινοβολούν ομορφιά, τέχνη, ιστορία, συναίσθημα, εκθέτουν μοναδικά κοσμήματα και δημιουργούν νέες σχέσεις και συμβολισμούς. Και όλα αυτά χάρη στη μοναδική στο είδος της έκθεση «A Jewel Made In Greece» που ανοίγει στις 8 Φεβρουαρίου.

valente dafni

(Δάφνη Βαλέντε)

Ελληνες σύγχρονοι δημιουργοί, μουσεία, μεγάλοι δάσκαλοι του κοσμήματος όπως ο Λαλαούνης, ιστορία, επιχειρηματικότητα και τέχνη διατρέχουν αυτήν τη σοφά μελετημένη έκθεση που υλοποιείται ως ιδέα της εικαστικής σχεδιάστριας Μαίρης Σαμόλη, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού.

Αρκεί η θύμηση από την περσινή έκθεση που έγινε στον ίδιο χώρο για να εντείνει την ανυπομονησία. Θυμάμαι πως βρέθηκα στην Τεχνόπολη μεσημέρι καθημερινής, μέσα σε παγωνιά, για να αντικρίσω τους Νέους Φούρνους γεμάτους από κόσμο, φωνές, επιφωνήματα, θαυμασμό, λάμψη γύρω από τις νησίδες με τα κοσμήματα σχεδιαστών και μουσείων και δεκάδες δημιουργοί να εξηγούν, να ξεναγούν, να μυούν το κοινό. Με φωτισμό και σχεδιασμό του χώρου που αναδείκνυε τις δημιουργίες, ήταν μια παλλόμενη πλατφόρμα γνωριμίας με τους δημιουργούς και κατάδυσης σε ιστορικά στοιχεία του κοσμήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρασαν τουλάχιστον 7 χιλιάδες επισκέπτες από την έκθεση μέσα σε λίγες μέρες.

katsari ralloy

(Ραλλού Κάτσαρη)

Τα μουσεία συναντούν τους σύγχρονους δημιουργούς
Οποιος επιμένει να αντιμετωπίζει τα κοσμήματα μόνο αντικείμενα διακοσμητικά και ενδεικτικά πλούτου ή αισθητικής άποψης, κάνει λάθος. Πρόκειται για πραγματικά έργα τέχνης, φέρουν κώδικες αισθητικής αξίας και δημιουργική φαντασία. Είναι, επιπλέον, σύμβολα συναισθηματικής αξίας, ακόμη και ιστορικά σε σχέση με τον προσωπικό βίο αυτού που τα φοράει.

voytsinas marios

(Μάριος Βουτσινάς)

Η έκθεση «A Jewel Made In Greece» κατορθώνει συμμετρικά να αναδεικνύει αυτές τις αξίες χάρη στην ίδια τη διάρθρωσή της. Συμμετέχουν 36 δημιουργοί, παρουσιάζονται όμως και πιστά και πιστοποιημένα αντίγραφα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (τα παραχωρεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων). Εξάλλου, η έκθεση είναι υπό την αιγίδα του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλούνη αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού και του Enterprice Greece. Επίσης, συμμετέχουν τιμητικά το Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου με κοσμήματα-έργα του σημαντικού γλύπτη, το Λύκειον των Ελληνίδων με κοσμήματα από τις συλλογές του και η Σχολή Αργυροχρυσοχοϊας της Στεμνίτσας. Αλλωστε, μέρος των εσόδων θα δοθεί στη σχολή.

petridi marianna

(Μαριάννα Πετρίδη)

Ραντεβού στις Βρυξέλλες και στο Ντουμπάι

Kαθώς θα περιηγείται ο επισκέπτης από σχεδιαστή σε σχεδιαστή, έρχεται αντιμέτωπος με έργα τέχνης αλλά και με δείγματα υγιούς επιχειρηματικότητας. Η περίφημη Δημιουργική Βιομηχανία που σε όλη την Ευρώπη ανθεί και δίνει εργαλεία και διεξόδους για ανάπτυξη, στην Ελλάδα μπορεί να βρει την ιδανική της έκφραση με τα κοσμήματα. Αλλωστε, οι Ελληνες δημιουργοί κοσμημάτων ήταν ανέκαθεν φημισμένοι.

Το κομμάτι αυτό του δέους και της ιστορίας θα αναδειχθεί μέσα από ένα αφιέρωμα που θα παρουσιάσει η έκθεση σε κοσμήματα που δημιουργήθηκαν σε μεγάλες θεατρικές παραστάσεις από τον Ηλία Λαλούνη και τον Γιάννη Μετζικώφ. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, και στο Ντουμπάι, στο World Trade Center, ενώ το καλοκαίρι, όπως και πέρυσι, θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi.

deligiannopoyloy

(Μαριλίνα Δεληγιαννοπούλου)

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μυρτώ Αναστασοπούλου, Δάφνη Βαλέντε, Λιάνα Βουράκη, Μάριος Βουτσινάς, Ελένη Δασκαλάκη, Μαριλίνα Δεληγιαννοπούλου, Μάξιμος Ζαχαριάδης, Μάγια Ζούλοβιτς, Κατερίνα Ιωαννίδη, Σταυρούλα Καζιάλε, Σπύρος Κανάκης, Μαρία Καπρίλη, Τίνα Καραγεώργη, Ραλλού Κάτσαρη, Απόστολος Κλειτσιώτης, Βάλλυ Κοντίδη, Μαρία Κοντογιωργάκη, Βούλα Καραμπατζάκη, Φωτεινή Κωστούλη, Ιλεάνα Μακρή, Μέλανι Γεωργακοπούλου, Μαρία Μηλίτση, Σαρίνα Μπέζα, Ντόλυ Μπουκογιάννη, Λιάνα Παττίχη, Michael Pelamidis, Μαρία Πετζετάκη, Μαριάννα Πετρίδη, Μαριλού Προκοπίου, Θεόδωρος Σαββόπουλος, Μαίρη Σαμόλη, Πολίνα Σαπουνά Έλλις, Γιάννης Σεργάκης, Χριστίνα Σούμπλη και η Λίνα Φανουράκη.

mpeza sarina

(Σαρίνα Μπέζα)
Η έκθεση «A Jewel Made In Greece» θα διαρκέσει από τις 8 ως τις 15 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 12.00 ως τις 20.00.

fanoyraki lina

(Λίνα Φανουράκη)

georgakopoyloy melani2

(Μέλανι Γεωργακοπούλου)

Κατερίνα Ανέστη

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Iefimerida