Με μία πρωτοφανή απόφαση, δικαστήριο της Τουρκίας επέβαλλε πρωτοδίκως χρηματικό πρόστιμο ύψους 10.000 λιρών (περίπου 3.500 ευρώ) στον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη στον διάσημο Τούρκο γλύπτη Μεχμέτ Ακσόι, έργο του οποίου ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «τερατούργημα» προτρέποντας μάλιστα την καταστροφή του, όπως και έγινε.
Το 2011 ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος επισκέφθηκε την περιοχή της πόλης Καρς στα βορειοανατολικά της Τουρκίας. Εκεί απαξίωσε δημοσίως ένα μνημείο που ανεγέρθηκε το 2008, πάνω σε μια βουνοκορφή που απέχει 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα Τουρκίας – Αρμενίας.  Επρόκειτο για δύο ανθρωπόμορφα τσιμεντένια αγάλματα ύψους 30 μέτρων, με μορφές που δείχνουν να προσεγγίζουν η μία την άλλη. Στην πραγματικότητα ήταν τα δύο «μισά» κομμάτια ενός διχασμένου ανθρώπου. Εργο του καταξιωμένου γλύπτη Μεχμέτ Ακσόι, ο οποίος έχει κάνει για δεκαετίες καριέρα στη Γερμανία, το αποκαλούμενο «Μνημείο της Ανθρωπότητας» συμβόλιζε την προσέγγιση Τούρκων και Αρμενίων και έστελνε ένα μήνυμα συμφιλίωσης των λαών όλου του κόσμου.
Ο Ερντογάν είχε διαφορετική γνώμη. «Εστησαν ένα τερατούργημα δίπλα στον τάφο του Χασάν Χαρακανί (σσ: μουσουλμάνου ιεροδιδάσκαλου του 11ου αιώνα μ.Χ). Είναι αδιανόητο ένα τέτοιο πράγμα να βρίσκεται δίπλα σε κλασικά έργα τέχνης, όπως το τέμενος του Χαρακανί. Ελπίζω ο δήμαρχος του Καρς να έχει κάνει ό,τι χρειάζεται μέχρι την επόμενη φορά που θα έρθω στην περιοχή. Ελπίζω στη θέση αυτή να γίνει ένα πάρκο» δήλωσε. Και πράγματι, τον Ιούνιο του 2011 ο υποστηριζόμενος από το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήμαρχος του Καρς κατεδάφισε το μνημείο.
Ο Ακσόι υπέβαλλε μήνυση εναντίον του τότε πρωθυπουργού εκφράζοντας παράλληλα τον αποτροπιασμό του και συγκρίνοντας την κατεδάφιση με την βάρβαρη πρακτική των ανταρτών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν να ανατινάζουν αγάλματα του Βούδα.
Τώρα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την κατεδάφιση του έργου, το δικαστήριο τον δικαίωσε, επιβάλλοντας συμβολικό χρηματικό πρόστιμο στον πρόεδρο, πλέον, της χώρας.
Οι συνήγοροι του Ερντογάν άσκησαν έφεση και η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο.