«Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας που κάνει η ελληνική κυβέρνηση»

Μπορεί η ιδέα του Γιάννη Βαρουφάκη να προσλάβει ιδιώτες εφοριακούς, που θα κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή να προκάλεσε αντιδράσεις στην Ευρώπη, ωστόσο υπάρχουν και οι υπερασπιστές αυτού του μέτρου.

Ένας εξ αυτών είναι και ο καθηγητής του London School of Economics, Φραντσέσκο Κασέλι, που με άρθρο στους Financial Times, κατακεραυνώνει τους Ευρωπαίους γραφειοκράτες που δεν μπορούν να δουν μπροστά τους μια πάρα πολύ καλή ιδέα.

Ο καθηγητής γράφει χαρακτηριστικά: «Αυτό που είναι πραγματικά τραγικό δεν είναι η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, όπως λένε οι αξιωματούχοι της Ευρώπης, αλλά ότι η Ελλάδα είναι στο έλεος μιας στενόμυαλης, χωρίς φαντασία και αλαζονικής ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας που αγνοεί την ιστορία και τον πολιτισμό των χωρών και επιπλέον είναι ανίκανη να αναγνωρίσει τις δημιουργικές, πολλά υποσχόμενες και καινοτόμες ιδέες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται».

Ο Φραντσέσκο Κασέλι πιστεύει πως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση της εθνικής οικονομίας και σημειώνει πως όποιος έχει την παραμικρή εμπειρία από χώρες στις οποίες παραβιάζεται η φορολογική νομοθεσία, γνωρίζει πως οι αυστηρές ποινές και τα πρόστιμα δεν φτάνουν, αν προηγουμένως δεν σπάσει η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα της σιωπηρής συναίνεσης απέναντι σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επαινεθεί που κατέληξε σε μια έξυπνη ιδέα που θα δώσει το κίνητρο στους μέχρι πρότινος παθητικούς αποδέκτες της κατάστασης να γίνουν εφοριακοί», αναφέρει ακόμα ο καθηγητής.

Ακόμα, σημειώνει πως παρόμοιες ιδέες έχουν λειτουργήσει και σε άλλες χώρες. Φέρνει το παράδειγμα της Ιταλίας που τη δεκαετία του 1990 επέβαλε πρόστιμο σε όσους έβγαιναν από ένα κατάστημα και δεν είχαν πάνω τους την απόδειξη πληρωμής, ενώ και στην Αργεντινή η συλλογή αποδείξεων πριμοδοτούνταν από συμμετοχή σε μια λοταρία λαχείων.

«Και τα δύο μέτρα απέδωσαν και έφεραν πάρα πολλά φορολογικά έσοδα και κυρίως ανέτρεψαν τη λογική της παθητικής συναίνεσης. Το τίμιο στοίχημα θα ήταν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης να γελάσουν με τη ψυχή τους ακούγοντας αυτού του είδους τις ιδέες οι οποίες είναι πολύ καλύτερες από την καταστροφή της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου, έτσι όπως προκαλούνται από τη λιτανεία των περικοπών στον τομέα της απασχόλησης και των κοινωνικών υπηρεσιών», προσθέτει ο Φραντσέσκο Κασέλι.

Kontranews. gr