Επιμέλεια: Πέννυ Κούτρα, Ρεπορτάζ: Τάσος Ζάχος, Πέννυ Κούτρα, Κώστας Φαρμάκης

Πώς είναι να καινοτοµείς; Η φετινή λίστα 40 under 40 περιλαµβάνει περιπτώσεις επιχειρηµατιών που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, αλλά έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά: τολµούν, ρισκάρουν και είναι αποφασισµένοι να πετύχουν.

Οι εταιρείες τους προέρχονται κυρίως από τον χώρο της τεχνολογίας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες που απευθύνονται τόσο στην εγχώρια όσα και στη διεθνή αγορά. Η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία και πολλές από τις περιπτώσεις που ακολουθούν αποδεικνούν τη µεγάλη δυναµική του ελληνικού οικοσυστήµατος νεοφυούς επιχειρηµατικότητας.

Ακόµη, η εξωστρέφεια είναι βασικό χαρακτηριστικό των περισσότερων προσπαθειών, είτε προέρχονται από τον χώρο της υγείας είτε από αυτόν  της πρωτογενούς παραγωγής, της µόδας ή του τουρισµού.

Βερδελής Γιάννης, Ελευθερίου Κώστας

flesky

Ηλικία: 31
ΣΥΝΙΔΡΥΤΕΣ ΤΗΣ FLEKSY

Το ταχύτερο πληκτρολόγιο στον κόσµο για touch screen κινητά (iOS και Android) έφτασε τα έξι εκατ. downloads και οι χρήστες του αυξάνονται κατά ένα εκατ. τον µήνα. Το 2014 εξασφάλισε άλλα δύο εκατ. δολάρια σε χρηµατοδότηση. Λειτουργεί πια σε 45 γλώσσες και έρχεται προεγκατεστηµένο σε κινητά Samsung, Xiaomi και Meizu, ενώ συνεργάζεται µε το smartwatch Samsung Gear S. Αναδείχθηκε κορυφαίο πληκτρολόγιο για Android για το 2015 στο Google Play Editor’s Choice. «Από την πρώτη µέρα είχαµε στόχο να φτιάξουµε το πιο άνετο, όµορφο και ταχύτερο πληκτρολόγιο που έγινε ποτέ» µας λέει ο Γιάννης Βερδελής, συνιδρυτής και COO. «Τα δύο τρίτα των downloads είναι από κράτη εκτός ΗΠΑ» συνεχίζει ο Γιάννης Βερδελής, µε χώρες όπως η Γερµανία, η Ινδία, η Ρωσία και η Ιταλία να βρίσκονται στις δέκα πρώτες σε αριθµό χρηστών. Η πληρωµένη έκδοση του Fleksy για Android κοστίζει 1,69 ευρώ, αλλά ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να το χρησιµοποιήσει δωρεάν για έναν µήνα. Το 2014 το ρεκόρ Γκίνες για το ταχύτερο πληκτρολόγιο του κόσµου σε οθόνη αφής έγινε χρησιµοποιώντας Fleksy. «Το ρεκόρ Γκίνες αποδεικνύει την πρόοδό µας και, φυσικά, είµαστε πολύ χαρούµενοι που η προσπάθειά µας αυτή µας έφερε στην πρωτοπορία της ταχύτητας στα smartphones» συµπληρώνει ο Γιάννης.

Κουτσολιούτσος Δημήτρης

Dimitris image

Ηλικία: 30
ΙΔΡΥΤΗΣ FARMERS REPUBLIC

Τοµή σε µια αγορά που ελέγχουν οι µεσάζοντες επιχειρεί ο Δηµήτρης Κουτσολιούτσος, φέρνοντας κοντά παραγωγούς φρέσκων φρούτων και λαχανικών και καταναλωτές. Εγκαταλείποντας µια καριέρα στη Folli Follie, δηµιούργησε το 2014 την πρώτη στεγασµένη αγορά παραγωγών, τη Farmers Republic. Διαθέτει σχέδια επέκτασης για νέα σηµεία στην Ελλάδα, εκτός Αττικής, αλλά και για εξαγωγές και διεθνείς συνεργασίες.

Βαβουλιώτης Αντώνιος

Adamant-Vavouliotis

Ηλικία: 37
Managing Director της Adamant Composites

Με εξειδίκευση στους τοµείς της νανοτεχνολογίας, των σύνθετων υλικών, του µηχανολογικού σχεδιασµού και της ανάλυσης αεροδιαστηµικών συστηµάτων και κατασκευών, η εταιρεία, μέλος του si – cluster, βρίσκεται στη φάση υλοποίησης προγραµµάτων τεχνολογικής ανάπτυξης σε συνεργασία µε την Ευρωπαϊκή Διαστηµική Υπηρεσία (ESA), για την οποία αναπτύσσει δικτυώµατα για χρήση σε τηλεσκόπια.

 

*Χορηγός της Λίστας: Εθνική Τράπεζα 

** Η αρίθμηση της λίστας είναι τυχαία