Όπως χαρακτηριστικά είπε και ο πιο έξυπνος άνδρας στον κόσμο, ο Άλμπερτ Άινσταϊν «Ο νους θα σε πάει από το Α μέχρι το Ω, αλλά η φαντασία θα σε πάει παντού».

Η φαντασία και η δημιουργικότητα λοιπόν, έφτασε τα παρακάτω κτήρια σε άλλα επίπεδα.

Ørestad Gymnasium – 3XN Architects, Κοπεγχάγη, Δανία

Σίγουρα αυτό το γυμνάσιο θα ήταν ο ιδανικός χώρος για κάθε έναν από εμάς για να περάσει τα σχολικά του χρόνια.  Βασισμένος στην έννοια του open space εργασιακού χώρου, το σχολείο αυτό αντί για τάξεις έχει ενιαίες αίθουσες. Ωραίο; Σίγουρα!

Leimondo Nursery School – Archivision Hirotani Studio, Nagahama, Ιαπωνία

leimondo

To νηπιαγωγείο αυτό είναι γνωστό και ως «Το σπίτι του φωτός». Λάμπες διαφορετικών μεγεθών, σχημάτων και χρώματος αλλάζουν μέρα με τη μέρα κι ανάλογα με την εποχή, ενώ τα παιδιά καλούνται να παρατηρήσουν τις αλλαγές του φωτός και να πιάσουν τις σκιές στους τοίχους του νηπιαγωγείου.

Sarreguemines Nursery – Michel Grasso & Paul Le Quernec, Sarreguemines, Γαλλία

sarreguemines

Το project αυτό είναι εξαιρετικά πρωτότυπο. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μοιάζει με κύτταρο του ανθρώπινου σώματος. Το κτήριο του νηπιαγωγείου στέκει στη μέση σαν τον πυρήνα, ενώ το κυτόπλασμα είναι οι περιφερειακοί κήποι και ο περιφραγμένος τοίχος είναι το δέρμα. Μπορεί τα παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού να μην κατανοούν απόλυτα την έννοια του σχολείου τους, αλλά αν τα παιδικά μυαλουδάκια κρατήσουν κάτι από όλο αυτό, τότε αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους αρχιτέκτονες.

School Barvaux-Condroz –  LR Architects, Barvaux-Condroz, Βέλγιο

Η αντίθεση του γκρι στον εξωτερικό χώρο με τα έντονα χρώματα του εσωτερικού κάνει αυτό το σχολείο να είναι το πιο αγαπητό στα παιδιά. Αν προσθέσει κανείς και τους μεγάλους χώρους με τις παιδικές χαρές και τα παιχνίδια, μπορεί να καταλάβει γιατί τα παιδιά τρελαίνονται να πηγαίνουν σχολείο.

Sra Pou Vocational School –  Rudanko + Kankkunen, Sra Pou, Cambodia

sra pou

Σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με όσα σχολεία αναφέραμε μέχρι τώρα ούτε το αξιοπρόσεκτο σημείο του είναι το εντυπωσιακό του design. Αυτό που κάνει αυτό το σχολείο ξεχωριστό είναι ότι ανέλυσε γράμμα προς γράμμα την όχι δυτική κουλτούρα. Σχεδιασμένο από τη φινλανδική εταιρεία Rudanko + Kankkunen το σχολείο αυτό διδάσκει τις μη προνομιούχες οικογένειες της περιοχής σε ένα πολύχρωμο κτήριο φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από τα χέρια των ντόπιων και δε μοιάζει με κανένα άλλο εκεί.