18.150 χιλιόμετρα, δεκάδες στάσεις, εκατοντάδες φωτογραφίες και χιλιάδες λέξεις από την Οδύσσεια του Κώστα Μητσάκη στην Αυστραλία.

“Αν δεν είχα δουλειές στην Ελλάδα, θα ζούσα στην Αυστραλία, δεν θα έφευγα”. Ο βετεράνος Έλληνας μοτοσυκλετιστής Κώστας Μητσάκης γεννήθηκε στο Σίδνεϊ όπου έζησε εδώ επί δέκα χρόνια. Εδώ και 30 χρόνια έχει ταξιδέψει με τις μοτοσυκλέτες του στην Αμερική, την Ασία, την Αφρική και φυσικά στην Ελλάδα. Ήταν η τρίτη φορά που ο Μητσάκης ταξίδεψε στην Αυστραλία.

“Οι καλύτερές μου στιγμές σε αυτό το ταξίδι ήταν οι συναντήσεις μου με τους Έλληνες της Αυστραλίας” δηλώνει γεμάτος χαρά στο “Νέο Κόσμο”. Το κράνος του φέρει ελληνικές επιγραφές και είναι διακοσμημένο με την ελληνική σημαία. “Στο Darwin και στο Perth, Έλληνες οδηγοί κατέβαζαν τα παράθυρά τους και με χαιρετούσαν. ‘Γεια σου Έλληνα, φίλε και πατριώτη’ μου φώναζαν. Σε μία περίπτωση ένας Έλληνας οδηγός μου ζήτησε να τον ακολουθήσω στο σπίτι του για να πιούμε καφέ. Τα συναισθήματα εκείνη τη στιγμή είναι όμορφα”.

Η μεγαλύτερη απογοήτευσή του ήταν όταν έφτασε στη χώρα ήταν τα Τελωνεία. “Χρειάστηκαν να περάσουν έξι ημέρες μέχρις ότου οι αρχές μου επιστρέψουν τη μηχανή και έπειτα από εξονυχιστικούς ελέγχους.

Ήταν η δεύτερη φορά που ταξίδεψε στο Ayers Rock, στο Uluru, στο κέντρο της χώρας και ιερή γη των Αβορίγινων. Αν και προσπάθησε να έρθει σε επαφή μαζί τους και να έχει κάποιου είδους επικοινωνία, οι ιθαγενείς φάνηκαν πολύ διστακτικοί. “Απέφευγαν ακόμη και να φωτογραφηθούν. Μόνο ένας ιθαγενής φωτογραφήθηκε μαζί μου και αυτό έπειτα από πολλές προσπάθειες”. Μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία του από τη ζωή των ιθαγενών στα μέρη που επισκέφθηκε. “Είναι απλά τραγική, εικόνα αποκαρδιωτική και λυπηρή”.

Αυτή την περίοδο ταξιδεύει στη Νέα Ζηλανδία και από εκεί θα πετάξει για το Τατζικιστάν της Κεντρικής Ασίας.

«Έχω μεγαλώσει με ηλιακά κύτταρα, δεν θα με πείραζε να ζήσω στην Αυστραλία, αλλά έχω συνηθίσει τη Μεσογειακή λεκάνη».

To 1995 ταξίδεψε για πρώτη προς την Αυστραλία και ξεκίνησε από την Ελλάδα, διέσχισε την Ασία και έφτασε στη Σιγκαπούρη. Εκεί έβαλε τη μοτοσυκλέτα του σε ένα καράβι και πέρασε απέναντι στο Darwin, μέσω του αυτοκινητοδρόμου Stuart Highway έφτασε στην Αδελαΐδα, και από κει στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.

Τη δεύτερη φορά η μηχανή του “πέταξε” αεροπορικώς στο Σίδνεϊ, και από κει στο Brisbane, Mt. Isa, Darwin, και πάλι Stuart Highway και Αδελαΐδα, Perth, Μελβούρνη και Σίδνεϊ.

Ο Μητσάκης διδάσκει φυσική αγωγή σε σχολείο της Αθήνας και πρέπει να βρίσκεται πίσω στην Ελλάδα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Θέλει να συνεχίσει να ταξιδεύει μέχρι το σώμα του το επιτρέψει. “Όσο μπορώ και όσο αντέχω, θα ταξιδεύω. Αυτά που ήθελα να κερδίσω από τα ταξίδια μου, τα έχει ήδη κερδίσει. Γύρισα και γνώρισα τον κόσμο και αυτό είναι ένα είδος τροφής για τον εαυτό σου. Βλέπεις, συγκρίνεις, μαθαίνεις. Το ταξίδι με μηχανή έχιε τα στοιχεία ενός “Σύγχρονου Ιππότη” πάνω σε ένα “σιδερένιο άλογο”. Η μοτοσυκλέτα σου δίνει την αίσθηση της ελευθερίας και είσαι εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης. Μαθαίνεις τη φύση, την οσφραίνεται”.

*Οι ανταποκρίσεις του Kώστα Μητσάκη έχουν αναρτηθεί στην προσωπική του ιστοσελίδα http://www.motoexplorer.gr