Μόλις το 40% των αναμενόμενων εσόδων εισπράχθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 – Έπεσαν έξω οι «ΔΟΥ πολυτελείας» – Καρατομήσεις στελεχών φέρνει ο «μαύρος» μήνας για τις εφορίες

Σε αλλαγές προσώπων, καρατομήσεις διευθυντών και αναθεώρηση στόχων που έχουν τεθεί στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το τραγικό ναυάγιο είσπραξης εσόδων από τις εφορίες -και ιδίως από τις «ΔΟΥ πολυτελείας»-, οι οποίες έπεσαν σε ύφαλο από τους πρώτους μήνες του έτους.

Μέχρι και τον Ιούνιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως το Newmoney.gr, η υστέρηση εισπράξεων από τις τουριστικές περιοχές της χώρας -που θεωρούνται και οι πιο ανθεκτικές στην κρίση- έσπασε κάθε ρεκόρ, φτάνοντας και στο 60%. Πρωταγωνιστές και πάλι η Σαντορίνη και η Μύκονος, όπου εισπράχθηκε μόλις το 40% των εσόδων που υπολόγιζε το κράτος για το α’ εξάμηνο του 2015! Η μεγάλη ζημιά όμως έγινε τον Ιούνιο, αφού η υστέρηση εσόδων στις περιοχές αυτές έφτασε ή και ξεπέρασε ακόμα και το 65%. Πριν καν επιβληθούν δηλαδή τα capital controls, για κάθε 3 ευρώ που έπρεπε να εισπράξουν οι εφορίες εισέπρατταν ένα!

Κίνημα «Δεν πληρώνω» στα νησιά

Με επείγον σήμα της προς τις εφορίες στις 31 Ιουλίου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων διαπιστώνουν ότι για το α’ εξάμηνο του 2015 εισπράχθηκαν συνολικά έσοδα 11,77 δισ. ευρώ έναντι στόχου 14,07 δισ. και «επομένως οι ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα θα πρέπει να καλύψουν έως το τέλος του 2015 το ποσό των 2,29 δισ. ευρώ που υπολείπονται από τον στόχο του α’ εξαμήνου, καθώς και το ποσό των 20,24 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στον στόχο του β’ εξαμήνου», δηλαδή συνολικό ποσό 22,53 δισ. ευρώ.
Χειρότερα απ’ όλους τα πήγαν οι προνομιούχες περιοχές, και ιδίως οι τουριστικές, όπου -όπως αποκάλυψε το μπαράζ ελέγχων των τελευταίων εβδομάδων στα νησιά- κόβουν αποδείξεις στον βρόντο από ταμειακές μηχανές-μαϊμού που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία.

Για παράδειγμα:
Στη Σαντορίνη, οι συνολικές εισπράξεις φόρων έκαναν βουτιά κατά 55%. Ενώ το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε έσοδα για το α’ εξάμηνο 40,6 εκατ. ευρώ, εισπράχθηκαν 18,2 εκατ., δηλαδή έλλειμμα 22,4 εκατ. ευρώ! Ητοι, οι επιχειρηματίες και λοιποί φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν ούτε τα μισά από τους φόρους που περίμενε το κράτος. Μάλιστα σαν να έπεσε κομήτης στο νησί και νέκρωσε η αγορά, από τον ΦΠΑ που εισπράχθηκε στο εξάμηνο τα έσοδα ήταν λιγότερα κατά 58,5%, ενώ μόνο τον Ιούνιο η υστέρηση ξεπέρασε -όπως όλα δείχνουν- το 70%-75% (κάτι που θα δικαιολογούνταν αν υπήρχε γενική καθίζηση στην οικονομία του νησιού). Ετσι, αντί για 8,3 εκατ. ευρώ, στα κρατικά ταμεία μπήκαν μόνο 3,4 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα 4,9 εκατ. το κράτος ακόμα τα περιμένει.

ΠΗΓΗ