Τέσσερα εκατομμύρια Σύροι πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια και την πατρίδα τους που βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και τέσσερα χρόνια και έως δέκα χιλιάδες εξ αυτών αναμένεται έως και του χρόνου να έχουν φτάσει στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι η Ουάσινγκτον αναμένεται να δεχτεί στο έδαφός της από 1.000 έως και 2.000 πρόσφυγες από τη Συρία φέτος και μεταξύ 5.000 και 8.000 το 2016 ενώ εξετάζονται οι φάκελοι 15.000 Σύρων προσφύγων που αναφέρονται από την Ύπατη Αρμοστεία.

Τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, τον Δεκέμβριο, ήταν 9.000 πρόσφυγες που παραπέμπονταν από την Ύπατη Αρμοστεία για να γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ.

«Ακόμη κι αν με αυτό δεν αποτιμάται η επιτυχία (μιας πολιτικής), η υποδοχή προσφύγων λαμβάνεται υπόψη», δήλωσε ο Κίρμπι, η κυβέρνηση του οποίου έχει επίσης αποδεσμεύσει ποσό τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων για ανθρωπιστική βοήθεια από το 2011 για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους της συριακής σύγκρουσης.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Αντόνιο Γκουτέρες είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία είχε υπερβεί τα τέσσερα εκατομμύρια, με τους περισσότερους να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και να ονειρεύονται να μεταναστεύουν στην Ευρώπη, έχοντας χάσει κάθε ελπίδα επιστροφής στην πατρίδα τους που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των προσφύγων από τη Συρία βρίσκεται στην Τουρκία και τον Λίβανο. Η UNHCR εκτιμά ότι στα τέλη του έτους συνολικά 4,27 εκατομμύρια Σύροι θα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους.