Σοκάρουν τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έκαναν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να φθάσουν στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας κατά συντριπτική πλειοψηφία, της Ιταλίας στη συνέχεια, αλλά και δια μέσου Ισπανίας και Μάλτας.

 

Αριθμός-ρεκόρ 432.761 προσφύγων και μεταναστών έχουν διαπλεύσει μέχρι σήμερα τη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους, υπερδιπλάσιοι δηλαδή από το σύνολο που είχε καταγραφεί το 2014, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης από τη Γενεύη.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν στην Ευρώπη από την Ελλάδα: Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου πέρασαν σε ελληνικό έδαφος 309.356 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ στην Ιταλία αφίχθησαν 121.139, στην Ισπανία 2.166 και στη Μάλτα 100. Υπολογίζεται εξάλλου ότι άλλοι 2.748 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Ντάνιελ Σάμπο σημείωσε ότι το 2014 και στις τέσσερις αυτές χώρες μαζί είχαν φτάσει 197.940 άνθρωποι.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε να δημιουργηθούν άμεσα αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, τις τρεις χώρες που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, καθώς χαρακτήρισε “φοβερέςτις συνθήκες κάτω από τις οποίες φιλοξενούνται οι άνθρωποι αυτοί.

“Εντείνουμε τις επιχειρήσεις μας στην Ευρώπη […]”, είπε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ουίλιαμ Σπίντλερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον Σπίντλερ, 50 προκατασκευασμένα σπίτια έχουν φτάσει στη Λέσβο, άλλα 300 θα σταλούν στην Κω και άλλα 50 στην ΠΓΔΜ.

“Ανησυχούμε πολύ, ήμασταν οι πρώτοι που επισημάναμε τις φοβερές συνθήκες σε πολλές από αυτές τις περιοχές. Βελτιώνονται αργά, αλλά ακόμη είναι μακριά από το να πληρούν τα διεθνή πρότυπα”, πρόσθεσε.