Το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης θα επιβάλει πρόστιμα συνολικής άξιας 60.000 ευρώ σε τρεις τράπεζες που κρατούν άδεια τα κατασχεμένα σπίτια, για περισσότερα από δύο χρόνια, αντί να τα προσφέρουν το δήμο, για να τα χρησιμοποιήσει για τους άστεγους.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή, η ίδια η νεοεκλεγείσα δήμαρχος της πόλης, Αντα Κολάου, στις τρεις τράπεζες BBVA, Banco Sabadell και Sareb θα επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την προκλητική αδιαφορία τους απέναντι στο κοινωνικό ζήτημα των δεκάδων χιλιάδων αστέγων. 

«Η δημοτική αρχή έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο προκειμένου να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση που έχει ενσκήψει» είπε η Κολάου, τονίζοντας πως επιβλήθηκαν πρόστιμα της τάξεως των 60.000 στις τράπεζες αυτές, όσον αφορά σε 12 σπίτια που είχαν κατασχεθεί, αλλά παραμένουν άδεια.

Πρόσθεσε, δε, πως αν οι τράπεζες δεν λύσουν το πρόβλημα εντός ενός μήνα, τότε θα επιβληθεί κι άλλο πρόστιμο, της τάξεως των 10.000 ευρώ. Μια ακόμη καθυστέρηση δυο μηνών και το πρόστιμο θα αυξηθεί στα 15.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε πως ξεκινάει η έρευνα για ακόμη 62 κατοικίες που ανήκουν και σε άλλες τράπεζες.

Ο νόμος που επιτρέπει στη δημοτική αρχή να επιβάλλει πρόστιμα σε τράπεζες με άδεια κατασχεμένα σπίτια πέρασε το 2014, αλλά μέχρι σήμερα είχε τεθεί σε εφαρμογή μόνο στην καταλανική πόλη Τεράσα, η οποία είχε επιβάλλει το ίδιο πρόστιμο σε τράπεζες που κρατούσαν κλειστά σπίτια και δεν τα παραχωρούσαν στον δήμο για τη στέγαση αστέγων.

ΠΗΓΗ