Με θρησκευτικό και πολιτικό όρκο έγινε η ορκωμοσία των 300 βουλευτώνπου προέκυψαν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η νέα κοινοβουλευτική περίοδος ξεκίνησε με μία παρατήρηση από το προεδρείο της βουλής.

Λίγα λεπτά πριν από την ορκωμοσία, ο Νικήτας Κακλαμάνης που εκτέλεσε χρέη προέδρου προσπαθούσε να επιβάλει την τάξη, ζητώντας από τους συναδέλφους του βουλευτές να καθίσουν στα έδρανα και να ηρεμήσουν προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στην αίθουσα λίγο μετά τις 11.00 και είχε θερμή χειραψία με την Ντόρα Μπακογιάννη ενώ εκείνη την στιγμή προσήλθε και ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Οι δυο άνδρες χαιρετήθηκαν και είχαν έναν σύντομο διάλογο με εμφανή καλή διάθεση και χαμόγελα.

Ο κ. Τσίπρας χαιρετήθηκε με πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων, όπως και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα και τον βουλευτή του κόμματος Αθ. Παφίλη, ενώ είχε και συζήτηση με τον αρηγό των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.
Εκείνη τη στιγμή αντιλήφθηκε και το τι έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και του είπε: «Κύριε πρωθυπουργέ, έχετε κάνει πηγαδάκι»!

image

Κατά τα άλλα, την τιμητική του είχε ο Βασίλης Λεβέντης με τους 8 βουλευτές του, οι οποίοι βρίσκονται στα έδρανα μεταξύ των ΑΝΕΛ και της ΝΔ. Πολλοί ήταν εκείνοι που τον προσέγγισαν για να τον χαιρετίσουν.

Μεταξύ αυτών ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Βουλής,Ν.Βούτσης -ο οποίος πήγε και στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού- ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας, η Κατερίνα Παπακώστα, ο υπουργός Άμυνας Π.Καμμένος.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επεφύλαξε όμως και μια συμβολική «μομφή» στην Ένωση Κεντρώων. «Γεια σας καλώς ήλθατε», τους ευχήθηκε εισερχόμενη στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά είπε στον βουλευτή του κόμματος που καθόταν πίσω από τον κ. Λεβέντη: «Έχετε πιάσει τη θέση του Παύλου Μπακογιάννη. Να το ξέρετε».

image

Από τους πρώτους υπουργούς που προσήλθαν στην Βουλή ήταν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος έβγαλε και φωτογραφίες της Ολομέλειας.

image

Παρούσα στην διαδικασία η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, η οποία κάθισε στα έδρανα των αξιωματούχων, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Δ.Σιούφα, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλη και εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

—————————————-

109540-243930

Οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων με ανακοίνωσή τους μετά τη ψηφοφορία στη Βουλή έκαναν γνωστό ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ως αιτιολογία θέτουν το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε στην πρόταση εννέα σημείων που του έστειλε ο Βασίλης Λεβέντης.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Για να βγει η χώρα από την κρίση και να λυτρωθεί από το ζυγό των μνημονίων πρέπει να αρχίσει εφαρμοζόμενη μια νέα οικονομική πορεία, που να ρίχνει τις θυσίες και τα βάρη εξίσου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όχι να υπερπαροστατεύεται ο δημόσιος τομέας και να ρίπτονται όλα τα βάρη στον ιδιωτικό, όπως έκαναν τα μνημόνια 1 και 2 και τώρα κάνει το μνημόνιο 3 του κ. Τσίπρα.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Ενωση Κεντρώων απέστειλε ολοκληρωμένη επιστολή, με προτάσεις αυτοκάθαρσης και σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, στον κ. Τσίπρα, ο οποίος όμως δεν μας απάντησε, συνεπώς και δεν υιοθέτησε τις θέσεις μας. Κατόπιν αυτού αδυνατούμε να παράσχουμε ψήφο στήριξης της κυβέρνησης στη διαδικασία συζήτησης επι των προγραμματικών της δηλώσεων.