Ο Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε ότι η Γάζα είναι πιο έτοιμη από ποτέ για σύγκρουση με το Ισραήλ. Η δήλωση αυτή έρχεται μετά το θάνατο έξι Παλαιστινίων από Ισραηλινούς στρατιώτες  πολύ κοντά στο διαχωριστικό τείχος

Ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά τη μήκος της διαχωριστικής γραμμής στη Γάζα , σκοτώνοντας έξι Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας 23, τη στιγμή που μερικοί από αυτούς πετούσαν πέτρες και κάποιοι άλλοι – όχι πάνω από 200 άτομα –  συμμετείχαν σε διαδήλωση. Η διαδήλωση οργανώθηκε προκειμένου να στηριχθούν οι Παλαιστίνιοι στη δυτική όχθη και την Ιερουσαλήμ

Ο Χανιγιε, απευθύνθηκε στους κατοίκους της αποκλεισμένης Γάζα κατά την προσευχή της Παρασκευής, από τζαμί της πόλης.
«Ζητάμε να ενισχυθεί και να ενταθεί η Ιντιφάντα… Είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η Γάζα θα φέρει σε πέρας το ρόλο της στην Ιντιφάντα της Ιερουσαλήμ και είναι η πιο έτοιμη από ποτέ για αντιπαράθεση…». «Θα δώσουμε τις ψυχές μας και το αίμα μας για την Ιερουσαλήμ, η Ιερουσαλήμ και [το τέμενος αλ] Άκσα είναι μέρος της θρησκείας (μας)».

Στο Τέμενος Αλ Άκσα, έχει απαγορευθεί η πρόσβαση μουσουλμάνων κάτω των 50 ετών μετά τις επιθέσεις με μαχαίρια κατά Ισραηλινών, γεγονός που πυροδότησε ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Στο μεταξύ το απόγευμα της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση Αράβων Ισραηλινών στη Ναζαρέτ σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους.

Η πρώτη Ιντιφάντα ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου 1987

Οι Παλαιστίνιοι εξεγείρονται στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της καταπίεσης των Ισραηλινών, που εκδηλώνεται με φόνους, μαζικές φυλακίσεις, κατεδαφίσεις σπιτιών, βασανισμούς και εκτοπίσεις.

Η πρώτη Ιντιφάντα, που στα αραβικά σημαίνει «ταρακούνημα», υπήρξε μία νεανική εξέγερση. Ονομάστηκε και «πετροπόλεμος», επειδή οι νεαροί Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούσαν κυρίως πέτρες και άλλα αυτοσχέδια όπλα για να αντιμετωπίσουν τον προηγμένο τεχνολογικά ισραηλινό στρατό. Στην πρώτη εκδοχή της ήταν ένα αυθόρμητο φαινόμενο. Εκ των υστέρων, PLO και Χαμάς έδωσαν σκληρή μάχη για να την οικειοποιηθούν και να τη χρησιμοποιήσουν, η κάθε μία για λογαριασμό της.

Η πρώτη Ιντιφάντα τερματίστηκε επισήμως στις 20 Αυγούστου 1993 με τη συμφωνία του Όσλο, μεταξύ Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ, που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Υπολογίζεται ότι από το 1987 που ξέσπασε, έως το 2000 οπότε εκδηλώθηκε η δεύτερη Ιντιφάντα, έχασαν τη ζωή τους 1.500 Παλαιστίνιοι και 400 Ισραηλινοί, ενώ περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ομοεθνείς τους ως συνεργάτες των Ισραηλινών.

Η δεύτερη Ιντιφάντα ξεκίνησε το 2002