Μπορεί η ιστορία να επαναλαμβάνεται με τα subprime διερωτάται η UBS;
Μόλις οκτώ χρόνια από την κατάρρευση της αγοράς sub-prime δανείων (ενυπόθηκων, χαμηλής εξασφάλισης δανείων) στις ΗΠΑ, οι αναλυτές και πάλι προειδοποιούν για τους κινδύνους από τις αναπτυσσόμενες αγορές ακινήτων σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της UBS, οι αγορές ακινήτων σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν πλέον ξεπεράσει σε αποτίμηση την εύλογη αξία τους, με το Λονδίνο να θεωρείται η πιο υπερτιμημένη αγορά της ηπείρου και την πόλη που οι ιδιοκτήτες διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο στον κόσμο για άλλη μια φούσκα στην αγορά κατοικίας.
«Ο Δείκτης της UBS Global Real Estate μας δείχνει ότι ο κίνδυνος μιας σημαντικής διόρθωσης στον τομέα του real estate είναι μεγάλος”, προειδοποίησαν οι αναλυτές της UBS.
Οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο, σε πραγματικούς όρους, είναι ήδη κατά 6% πάνω από την προηγούμενη κορύφωση το 2007, σύμφωνα με τη UBS, ενώ το Χονγκ Κονγκ κατατάσσεται ως η δεύτερη πόλη με την πιο πιθανή φούσκα στην αγορά των ακινήτων.
Το Λονδίνο δεν είναι η μόνη επισφαλής πόλη στην Ευρώπη.
Η αγορά του Άμστερνταμ εκτιμάται ότι είναι η δεύτερη πιο ευπαθής σε μία φούσκα στην αγορά κατοικίας, ενώ το γερμανικό οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης περιγράφεται επίσης «σε ανοδική τροχιά προς υπερτιμημένα εδάφη”.
Γενεύη, Ζυρίχη και Παρίσι επίσης φαίνονται ως υπερτιμημένες αγορές.
Οι χώρες που αποδείχθηκαν εξαιρέσεις στον κανόνα περιλαμβάνουν την Ελλάδα και την Ιταλία, όπου οι πραγματικές τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά κύριο λόγο στο πρώτο τρίμηνο του 2015.
Επίσης, Κίνα και Ρωσία βίωσαν μια απότομη πτώση των τιμών, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.www.bankingnews.gr