Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Κάμερον κινδυνεύει να αποδειχθεί ο μοιραίος άνθρωπος για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Έθεσε τέλος στη φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση των Εργατικών προκατόχων του και ενίσχυσε τον ευρωσκεπτικισμό που χαρακτηρίζει, από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, τους Βρετανούς Συντηρητικούς.

Τώρα κινδυνεύει να πέσει θύμα των πολιτικών ελιγμών του. Υποχρεώθηκε να δεχθεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Brexit μέχρι το 2017 και όλα δείχνουν ότι με το πέρασμα του χρόνου ενισχύονται πολιτικά αυτοί που επιδιώκουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο κ. Φάρατζ του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) εμφανίζεται δικαιωμένος στην αντιευρωπαϊκή επιλογή του. Πολλά στελέχη των Συντηρητικών, μεταξύ των οποίων οι επίδοξοι διάδοχοι του κ. Κάμερον, οι Μπόρις Τζόνσον και Τερέζα Μέι, τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, ενώ ο νέος ηγέτης των Εργατικών κ. Κόρμπι δεν δεσμεύεται από τις φιλοευρωπαϊκές επιλογές των προκατόχων του και αντιμετωπίζει την ΕΕ σαν απειλή για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Οι περισσότερες κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις της ΕΕ καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να αποτραπεί το Brexit. Δημιουργείται όμως μια δυναμική αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με τη μέθοδο Κάμερον. Στις βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας θριάμβευσαν οι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές σε βάρος της απερχόμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο βρίσκονται σε συνεχή πολιτική άνοδο και αξιοποιούν το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο κ. Κάμερον για να αμφισβητήσουν τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωζώνη με τον ίδιο τρόπο. Το τελευταίο διάστημα ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Μπερλουσκόνι προσπαθεί να ανακάμψει πολιτικά μέσα από μία συνεννόηση με την ανερχόμενη Λέγκα του Βορρά η οποία διεκδικεί την αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Κάμερον βρίσκει μιμητές στην κεντροδεξιά, στην ευρωσκεπτικιστική Δεξιά ακόμη και στην άκρα Δεξιά σε σημαντικές χώρες της ΕΕ. Τα νέα είναι άσχημα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά και για εμάς που καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα ευρωπαϊκών διαστάσεων δημοσιονομικό και οικονομικό πρόβλημα. Όσο περιορίζεται η ευρωπαϊκή προοπτική τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης.

  • Το άρθρο του Γιώργου Κύρτσου δημοσιεύτηκε στη  Huffington Post.gr