Υπό το βαρύ κλίμα της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, μεταβαίνει αύριο, Τρίτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Τουρκία για συζητήσεις με την εκεί ηγεσία που θα επικεντρωθούν εν πολλοίς στο προσφυγικό πρόβλημα. Οι επίσημες συνομιλίες, πρώτα με τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, και εν συνεχεία με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη στην Άγκυρα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί αυθημερόν από την Κωνσταντινούπολη. Εκεί, θα φτάσει αύριο Τρίτη με πτήση από την Αθήνα, και θα γίνει δεκτός πρώτα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. –

Ανεπίσημα θα δει στην Κωνσταντινούπολη τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου για μία πρωταρχική συζήτηση, κυρίως γύρω από το προσφυγικό, και εν συνεχεία θα μεταβούν αμφότεροι στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν το φιλικό παιχνίδι, μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Τουρκίας και Ελλάδος – παιχνίδι στο οποίο θα καθίσει για πρώτη φορά στον πάγκο ο νέος προπονητής της Ελλάδας, Γερμανός Μίχαελ Σκίμπε, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα, διετέλεσε και προπονητής της τουρκικής Γαλατάσαραϊ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου «θα επικεντρωθεί στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις – με έμφαση στο Προσφυγικό – και στις διμερείς σχέσεις».

Η τουρκική πλευρά, κατά πληροφορίες του ΚΥΠΕ από την Αθήνα, θα εμμείνει και στη διασύνδεση της όποιας συνδρομής της στο προσφυγικό πρόβλημα με άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Τσίπρας, όπως ανάφερε αξιόπιστη πηγή στο ΚΥΠΕ, θα επαναλάβει στους Τούρκους αξιωματούχους ότι η Αθήνα υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, αρκεί η Άγκυρα να αποδεχτεί «τις ευνόητες προϋποθέσεις» που έχουν τεθεί από την ΕΕ για την πλήρη ένταξή της, μία από τις οποίες είναι και η επίλυση του Κυπριακού. Άλλη διπλωματική πηγή, ωστόσο, στην Αθήνα υπογραμμίζει ότι αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με ορθάνοικτο το θέμα των προσφύγων, θέμα που φαίνεται πως διασυνδέεται πλέον και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, Αθήνα και Άγκυρα «θα φροντίσουν να μην αγγίξουν πολύ το Κυπριακό»