Η πτώση σε διαφημίσεις και κυκλοφορία που αντιμετωπίζει το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό ειδήσεων Der Spiegel το αναγκάζει να αρχίσει να χρεώνει για κάποια διαδικτυακά του άρθρα, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 150 άτομα.

Τα νέα μέτρα θα μειώσουν τα έξοδά των περιοδικών Der Spiegel και Manager, που ανήκουν στον όμιλο Spiegel-Verlag, κατά 16 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2017, είπε ο διευθυντής των περιοδικών από την έδρα του στο Αμβούργο, όπου βρίσκονται επίσης και τα γραφεία του ιστότοπου του Spiegel Online. Η κυκλοφορία του Spiegel, ενός από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά περιοδικά της Ευρώπης, κυμαίνεται γύρω στις 870.000.

Ο ιστότοπος του περιοδικού ήταν προσβάσιμος εντελώς δωρεάν έως τώρα και ενώ περιέχει κάποια από τα άρθρα του περιοδικού, τα περισσότερα πλήρη ρεπορτάζ βρίσκονται μόνο στην έντυπη μορφή, η οποία είναι προσβάσιμα από το διαδίκτυο με συνδρομή.

Τις επόμενες εβδομάδες θα βγουν και τα πρώτα επί πληρωμή άρθρα στο Spiegel Online. Αυτά θα ακολουθηθούν από συνδρομητικές υπηρεσίες όπως καθημερινές περιλήψεις ειδήσεων και, από τα μέσα του 2016, τη διεθνή υπηρεσία του Spiegel.

«Είναι σημαντικό για το μέλλον της ποιοτικής δημοσιογραφίας ότι καλά διερευνημένα και εξαιρετικά γραμμένα άρθρα δεν τυπώνονται απλώς αλλά πωλούνται και διαδικτυακά, αντί απλώς να δίνονται,» είπε ο αρχισυντάκτης Κλάους Μπρίνκμπαϊμερ.

Φέτος το περιοδικό εγκαινίασε και ένα λογοτεχνικό ένθετο και μια υπηρεσία ειδήσεων bento, ένα ευέλικτο και εξατομικευμένο σύστημα διαχείρισης που φέρνει μείωση χρόνου και κόστους και επιτρέπει μεγαλύτερη ενδοομιλική επικοινωνία.

Είπε επίσης ότι σκοπεύει να εγκαινιάσει μια καινούργια εφαρμογή, τοπικά ένθετα (ξεκινώντας με την περιοχή του Βόρειου Ρήνου-Βεστφαλίας) και να προωθήσει κοινές δράσεις ανάμεσα στα τμήματα που ασχολούνται με τα έντυπα, το διαδίκτυο, την τεκμηρίωση και την τηλεόραση.

«Ο στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τον Όμιλο Spiegel ως βάση διερευνητικής πολιτικής δημοσιογραφία ενώ συγχρόνως τον μετατρέπουμε σε καινοτόμο εταιρεία πολυμέσων,» είπε ο διευθύνων σύμβουλος Τόμας Χας, όταν ανακοίνωνε το πρόγραμμα του Ομίλου, Ατζέντα 2018.

Η αναδιάρθρωση της εταιρείας, που θα εξαλείψει τις 150 από τις 727 θέσεις εργασίας του Spiegel, «είναι δύσκολες και επώδυνες μειώσεις,» είπε ο Χας, αλλά πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίες «αν είναι να εξασφαλίσουμε το οικονομικό μέλλον της εταιρείας μας.»