Συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή θεωρία με την πράξη της δημοσιογραφίας και έχοντας νέο design και αισθητική, κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού Δημοσιογραφία.

Όπως τονίζει στο editorial η εκδότρια Σοφία Ιορδανίδου, «σχεδιάσαμε από την αρχή το περιοδικό Δημοσιογραφία, την ελληνική έκδοση του Columbia Journalism Review, επιχειρώντας να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τους συνεργάτες και τους αναγνώστες μας».

Στο εξώφυλλο εικονίζεται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης να προβληματίζεται έντονα με το «ναι» σε ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό.

Την είσοδο στην ερευνητική δημοσιογραφία εγκαινιάζει το θέμα που υπογράφει η Μαρίνα Σπύρου, για τον ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Το κομμάτι βασίζεται σε συνεντεύξεις με δημοσιογράφους, αρχισυντάκτες, παρουσιαστές ειδήσεων, ερευνητές, πολιτικούς αναλυτές, μέλη της ΕΣΗΕΑ και πολιτικούς παράγοντες.

Τα μεταφρασμένα κείμενα από το CJR αφορούν έρευνα για τον τρόπο ανάγνωσης από την οθόνη και εκτενές αφήγημα για τη διαδρομή και την κουλτούρα του VICE – ενός μέσου που έχει κατακτήσει το νεανικό κοινό, δίνοντας ευκαιρίες σε νέους δημοσιογράφους.

Πώς βλέπει ο τουρκοκυπριακός Τύπος την «άλλη πλευρά», πώς αντιμετωπίζουν/ ερμηνεύουν το Μνημόνιο ΙΙ οι Έλληνες βουλευτές και πώς χρησιμοποιούν τα νέα μέσα οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, είναι τα κεντρικά ερωτήματα των τριών ακαδημαϊκών ερευνών που δημοσιεύονται στο τεύχος.

neo teuxos tou periodikou dimosiografia

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπάρχει ακόμα συνέντευξη με τον ιδρυτή της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος επισημαίνει τις ολιγωρίες και τα λάθη της ελληνοκυπριακής πλευράς, δηλώνοντας την πεποίθησή του ότι ο κυπριακός λαός δεν θα πει ούτε τώρα το «Ναι».

Η Ελένη Παύλου συγκεντρώνει σε ένα δισέλιδο Infographics στοιχεία για το προσφυγικό και την κίνηση των μεταναστευτικών ρευμάτων, ενώ ο Ντίνος Σιώτης διαβάζει το βιβλίο του Νίκου Μπακουνάκη για την ιστορία της δημοσιογραφίας.

Η Λήδα Τσενέ γράφει στη στήλη Social Media Thoughts για την ανάπτυξη δημοσιογραφικών ερευνών με τη μορφή παιχνιδιών, με τον Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη να δίνει τη δική του ερμηνεία για το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών, που γρήγορα προσπεράστηκε.

Το περιοδικό εκδίδεται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με τις Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις.

Τη διανομή σε κεντρικά σημεία Τύπου έχει αναλάβει το πρακτορείο Άργος, ενώ οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν τη «Δημοσιογραφία» σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Περισσότερα στο www.cjr.press.cy .