Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση ψήφων στη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, προηγείται ο Β. Μεϊμαράκης, που φαίνεται να φτάνει το 40%, με τη δεύτερη να την διεκδικεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης , με ποσοστό γύρω στο 30% , την τρίτη, ο κ.Τζιτζικώστας (αν και εως πολύ αργά χθες βράδυ υπήρχε η αίσθηση της πάλης στήθος με στήθος μεταξύ Μητσοτακη, Τζιτζικώστα), ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Α. Γεωργιάδης με χαμηλά ποσοστά, αλλά ενδεικτικά των τάσεων που διαμορφώνονται πλέον στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας.

Σύντομα θα γνωρίζουμε αν το κόμμα θα πάει σε δεύτερο γύρο, αν και με βάση το καταστατικό του ο δεύτερος γύρος είναι υποχρεωτικός,ακόμη κι όταν ο πρώτος βρίσκεται μακράν του δεύτερου.

23878868_EV_GK_201215_EKLOGES_NEA_DHMOKRATIA9.limghandler (1)

Προηγουμένως, την παράταση της εκλογικής διαδικασίας κατά μια ώρα είχε ανακοινώσει ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ της ΝΔ Γ. Τραγάκης.
Δηλαδή οι κάλπες των εσωκομματικών εκλογών θα έκλεισαν στις  20.00 ενώ όπου υπάρχουν ακόμα πολίτες παρόντες που θα επιθυμούν να ψηφίσουν, η εφορευτική επιτροπή θα δύναται να συνεχίσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος.

Ο κ. Τραγάκης ανακοίνωσε επίσης ότι ως  τις 5 είχαν  ψηφίσει 325.000 άνθρωποι και ευχαρίστησε τους 4 υποψήφιους προέδρους γιατί, όπως τόνισε, συνέβαλαν ώστε να είναι μεγάλη η προσέλευση του κόσμου.

Πρόβλημα με το σύστημα ηλεκτρονικής διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ παρουσιάστηκε μετά τις 19:00, αλλά ξεπεράστηκε.

nea-dimokratia-arxhgoi-750εκλογική διαδικασία

Πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί όποιος από τους τέσσερις διεκδικητές συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η μάχη θα κριθεί στον β’ γύρο, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους.

Εάν απαιτηθεί β’ γύρος, τότε δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο, δηλαδή δεν μπορούν να ψηφίσουν σε τυχόν επαναληπτική εκλογή όσοι δεν ψηφίσουν στις 20 Δεκεμβρίου.

Εκλογή από τη βάση

Πλην του «γενάρχη» Κωνσταντίνου Καραμανλή, όλοι οι υπόλοιποι πρόεδροι στα 41 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας εξελέγησαν. Τρεις από την κοινοβουλευτική ομάδα (Ράλλης, Αβέρωφ, Μητσοτάκης), ένας από ένα μεικτό σώμα βουλευτών και κομματικών (Εβερτ), ένας από το συνέδριο του κόμματος (Κ. Καραμανλής) και ένας, το 2009, με ανοικτή διαδικασία από τη βάση (Σαμαράς). Η αλυσίδα διεκόπη μόνον από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, που εκλήθη να αναλάβει το κόμμα μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο οποίος ωστόσο διεκδικεί σήμερα την εκλογή του, και τον Γιάννη Πλακιωτάκη, που ανέλαβε μετά το τεχνικό black out της 22ας Νοεμβρίου, με μόνο στόχο να οδηγήσει εκ του ασφαλούς στην επανάληψη της εκλογής.

Ο νικητής αυτής της εκλογής θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος του κόμματος που εκλέγεται από τη βάση· ωστόσο, δεν αποκλείεται να είναι και ο τελευταίος. Και αυτό όχι μόνον επειδή όλο και περισσότεροι διατυπώνουν ανοικτό προβληματισμό για τη χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας συμμετοχή των πάντων στην εκλογική διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ κατά το παρελθόν μία αναμέτρηση για την εκλογή προέδρου της Ν.Δ., από τις πολλές και με έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκαν, δεν συνδέθηκε τόσο με σενάρια διάσπασης ή, έστω μόνον, μετεξέλιξης του κόμματος. Η σημερινή «μάχη» μοιάζει να υπερβαίνει τα τέσσερα πρόσωπα των υποψηφίων και να αφορά, κατ’ εξοχήν, την επιβεβαίωση των ομάδων ισχύος στο κόμμα και το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας.

tzitzikostas-mitsotakis-pledge-new-democracy-overhaul.w_hr