Με απόσταση πέντε ημερών απο τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, όπου θα αναμετρηθούν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναρρωτιέται κανείς πώς η Νέα Δημοκρατία οδηγεί εαυτήν στην διασπάθιση τόσων κονδυλίων για μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση όταν το κόμμα της δεξιάς είναι πνιγμένο στα χρέη. Επιπλέον, απο την αρχή της εσωκομματικής πάλης , υπάρχει μια προσπάθεια ανάδειξης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σε πραγματικό δελφίνο της οικογένειας Καραμανλή, με τον ίδιο και το επικοικωνιακό επιτελείο του να προβάλλουν ευκαίρως ακαίρως τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ως ηγέτη μεγίστου βεληνεκούς.

Την ίδια ώρα η ομάδα Μεϊμαράκη με τα δημοσιεύματά της στοχεύει να καταδείξει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης (η οικογένεια Μητσοτάκη δηλαδή) δεν είναι πραγματικό σώμα και αίμα της Νεδοημοκρατικής παράταξης αλλά ένας εμβόλιμος νεαρός γόνος της πάλαι ποτέ κραταιάς κεντρώας παράταξης. Στην πραγματικότητα, η εκλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας, είναι ένα επικίνδυνο ρίσκο για την δεξιά παράταξη.

Ο ίδιος, παρότι κράτησε καλά την εσωκομματική συνοχή της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές ως προσωρινός πρόεδρος, είναι μια παλιά «καραβάνα» χωρίς καμία επίστρωση φρεσκάδας και φινέτσας. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ο κολλητός του Γιώργου Βουλγαράκη και όλων των στελεχών που αποπνέουν μια απίστευτη παλαιότητα και διαθέτει μια παρωχημένη άποψη για την θέση της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό στερέωμα της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ερεθίζει τον απλό κοσμάκη λόγω της νεποτιστικής καταγωγής του, αλλά ας το παραδεχθούμε επιτέλους. Είναι νέος, με απόσταση σχεδόν δύο γενεών απο τον πατέρα του (άκρως επιτυχημένο ως πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη), έχει σπουδαία μόρφωση και προβάλλει το κεντρώο πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Ναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συγκροτημένος στα επιχειρήματά του, δεν φωνασκεί, δεν προσπαθεί να πείσει άναρχα αλλά πάντα είναι διαβασμένος πάνω στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την χώρα και την δική του παράταξη.

Με το ΠΑΣΟΚ να έχει συρρικνωθεί στο 5%, το Ποτάμι να έχει υποδιαιρεθεί λόγω της κοινής αντίληψης πως δεν διαθέτει πραγματική πολιτική ατζέντα, και τον Αλέξη Τσίπρα να χάνει διαρκώς έδαφος με τα αντιλαϊκά μέτρα του νέου μνημονίου, η Νέα Δημοκρατία έχει κάθε λόγο να ψηφίσει στο πηδάλιό της ένα νέο ηγέτη σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να αναδειχθεί σε ένα σπουδαίο κεντροδεξιό κόμμα με ουσιαστικό λόγο στην αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα και ίσως με ηγετικό ρόλο στις εκλογές αύριο.

Πραγματικά, είναι εντυπωσιακό πώς εξακολουθούν να συσπειρώνονται ακόμη γύρω απο τον παλαικομματικό Βαγγέλη Μεϊμαράκη οι αρμοί της Νέας Δημοκρατίας, σε τί ακριβώς αποσκοπούν για την παράταξή τους εκτός ίσως από ίδια προσωπικά κομματικά οφέλη. Δεν είναι δυνατόν να μην βλέπουν πως ο συμπαθέστατος κύριος Μεϊμαράκης είναι ο παλαιός, ο φθαρμένος, ο συμπορευτής των απαρχαιομένων πολιτικών πράξεων μιας παράταξης που υπό τη δική του ηγεσία θα φαντάζει απολύτως δεξιά με φόντο τη θέση του στην ΕΦΕΕ και σε όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις της δεξιάς.

Από την άλλη , ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κοσμοπολίτης απο τη γέννα του, με σφαιρική παιδεία, αποτελεί την ελπίδα για την κεντροδεξιά άποψη της Νέας Δημοκρατίας, που μπορεί να παντρέψει τα στοιχεία της ελεύθερης ανταγωνιστικής οικονομίας με το κράτος προνοίας και κοινωνικής παρέμβασης. Το ότι κατάγεται απο την παλαιά οικογένεια Μητσοτάκη είναι ένα εξωτερικό σύμπτωμα που χρησιμοποιείται εναντίον του κυρίως για εντυπωσιασμό, και που δεν θα πρέπει επουδενί να επηρεάσει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές της Κυριακής.

Και ο Καναδάς ανέδειξε πρωθυπουργό τον Τζάτιν Τρουντό , γιό του μακαριστού πρωθυπουργού Πιέρ Ελιοτ Τρουντό, αλλά κανείς δεν μιλάει για νεποτισμό. Αντίθετα, ο κοσμοπολιτισμός του πρωθυπουργικού γιού, που συνέτρωγε με ηγέτες κρατών απο τα γεννοφάσκια του, τον έχει κάνει πιό ελκυστικό στις μάζες. Ισως τελικά ο νεποτισμός να μην είναι και τόσο μεγάλη αμαρτία, όταν στην ηγεσία της Ελλάδας βλέπεις ένα Αλέξη Τσίπρα, κοσμπολιτικά αναλφάβητο και απροσάρμοστο στη διεθνή πολιτική σκηνή !!!

newsroom/globalview.gr