Οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη λύση του Κυπριακού πρέπει σιγά σιγά να περάσουν σε επίπεδο στο οποίο να συμμετάσχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, έπειτα από τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στο Νταβός.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Τζιχάν, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι με τον ΓΓ του ΟΗΕ συζήτησαν και αυτό το θέμα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες οι πλευρές θα συναντηθούν και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια μόνιμη επίλυση του Κυπριακού.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στα βασικά θέματα υπάρχει μια τάση για κοινές απόψεις, προσθέτοντας ότι ελπίζουν πως θα γίνουν περισσότερα βήματα σε αυτά τα θέματα.

Ανέφερε ότι εκτιμά πως προχωρούν θετικά οι εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία συζήτησαν και αυτά τα θέματα, ενώ στο Νταβός η πρώτη του συνάντηση ήταν με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι για πρώτη φορά εκπροσωπούνται οι Τ/κ σε ένα φόρουμ όπως είναι το Νταβός, λέγοντας ότι είναι σημαντικό που ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε στο ίδιο φόρουμ “με τον Ε/κ ηγέτη επί ίσοις όροις”, κατά την έκφρασή του.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε, «Ο ΓΓ και ο πρωθυπουργός συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών προσπαθειών για καταπολέμηση της απειλής που εγείρει ο ISIS. Επίσης, ο ΓΓ και ο πρωθυπουργός αντάλλαξαν απόψεις για τις συνομιλίες για Κυπριακό και Ιράκ».

Ο εκπρόσωπος τέλος ανέφερε ότι ο κ. Μπαν ευχαρίστησε τον Αχμέτ Νταβούτογλου που η χώρα του φιλοξενεί το προσεχές Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Συνέδριο που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη το Μάιο του 2016.

Πηγή: philenews