Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.
«Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ
«Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη καθοδική πορεία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Κύκλοι του Μαξίμου εξέφραζαν αργά χθες βράδυ την άποψη ότι η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ είναι ιδιαίτερα σκληρή, δεδομένου ότι επιδιώκει την επανεκλογή της στο ύψιστο αξίωμα το οποίο κατέχει και μάλιστα ο ίδιος ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξήρε χθες δημοσίως και παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου, στο Νταβός, τις δεξιότητες της κυρίας διευθύντριας. Από κει και πέρα όμως, ο προβληματισμός στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υπάρχει και βαίνει αυξανόμενος. Το ΔΝΤ απαιτεί πολλά περισσότερα μέτρα εξυγίανσης του δημοσιονομικού τομέα, ακόμη και περικοπές στις κύριες συντάξεις, τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μπαράζ κινητοποιήσεων πολλών επαγγελματικών ομάδων που αντιδρούν στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο του κ. Κατρούγκαλου.
Ουδείς μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο κ. Τσίπρας θα ξεπεράσει με άνεση τον ορυμαγδό των αντιδράσεων και ότι θα πετύχει άμεσα στην αξιολόγηση του προγράμματος. Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται μεστές ειδησεογραφίας, αλλά και πολλαπλών πιέσεων. Ο Μάρτιος δεν είναι μακριά και για πολλούς στην κυβέρνηση θεωρείται μήνας – ορόσημο για την πορεία της χώρας