Κινητοποιήσεων συνέχεια και την Παρασκευή για τους αγρότες όλης της χώρας, που αντιδρούν στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους και προετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα στους δρόμους και να κλείσουν τελωνεία και εθνικές οδούς.

Συνεχίζονται και την Παρασκευή οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Στα Μάλγαρα, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 500 τρακτέρ και οι αγρότες έχουν έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ακινητοποιώντας τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Στη δημιουργία κοινού μετώπου προσανατολίζονται και οι αγρότες από τη Φλώρινα και την Καστοριά, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στα σύνορα, προειδοποιώντας πως το Σαββατοκύριακο θα κατευθυνθούν προς το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής.

Στα Κερδύλλια, οι αγρότες των Σερρών και της Καβάλας κρατούν κλειστή την Εγνατία Οδό και όπως διαμηνύουν, αύριο, θα κλείσουν και τις παρακαμπτήριες οδούς.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν σήμερα, και μετά από πρόταση της 15μελούς Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου, αύριο Παρασκευή από τις 12.00 μέχρι και τις 2.00 μ.μ. οι αγρότες χωρίς τρακτέρ και οχήματα, θα αποκλείσουν, το οδόστρωμα οπότε και αναμένεται διακοπή της κυκλοφορίας επί της ΠΑΘΕ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Συνεχίζονται και την Παρασκευή οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Η αυριανή κίνηση θεωρείται ως «προειδοποιητική» στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο γενικό προσκλητήριο προς όλα τα μπλόκα που έχει απευθύνει για το Σάββατο το μεσημέρι το μπλόκο των Τεμπών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων των αγροτών είναι συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και διάλογος από μηδενική βάση, τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όσο και για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την πρωτογενή παραγωγή.

Συνεχίζονται και την Παρασκευή οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Στο Βόλο, εκατοντάδες τρακτέρ από τον Αλμυρό και το Βελεστίνο -πάνω από 600 όπως υπολογίζουν οι διοργανωτές- έχουν λάβει ήδη θέση στις Μικροθήβες, δημιουργώντας και στον συγκεκριμένο κομβικό σημείο της ΠΑΘΕ ένα ισχυρό μπλόκο. Το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί και περεταίρω με 300 περίπου γεωργικούς ελκυστήρες προερχόμενους από τα Φάρσαλα.

Τα τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά εκατέρωθεν του οδοστρώματος ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην περιοχή λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι και διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει υποδείξει η Αστυνομία. Η ΠΑΘΕ και στο συγκεκριμένο σημείο, αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία όταν θα ολοκληρωθεί η προσέλευση και τακτοποίηση των τρακτέρ στις Μικροθήβες.

Συνεχίζονται και την Παρασκευή οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Πάντως, όπως υπογραμμίζουν οι αγρότες, στις προθέσεις τους δεν είναι οι κινητοποιήσεις τους να δυσκολέψουν λοιπές κοινωνικές ομάδες, καθώς, όπως παρατηρούν, το ασφαλιστικό και το φορολογικό αφορούν όλους, ενώ ήδη δέχονται μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα τους από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Την ίδια στιγμή στην Πελοπόννησο, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου Αργολίδας και του Βλαχιώτη Λακωνίας και σήμερα, από νωρίς το πρωί, ενισχύονται με τρακτέρ χωρίς καμπίνα, τα οποία χθες δεν μπορούσαν να βγουν στον δρόμο λόγω της βροχόπτωσης. Στη Λακωνία μάλιστα οι αγρότες στήνουν και δεύτερο μπλόκο, επί της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου.

Απέκλεισαν το λιμάνι του Βόλου 

Σε αποκλεισμό του λιμανιού Βόλου προχώρησαν εξάλλου σήμερα εκατοντάδες αλιείς του νομού Μαγνησίας μετά τη χθεσινή αναβολή της κινητοποίησης λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης που επικρατούσαν στην περιοχή.

Στο λιμάνι του Βόλου από χθες παρατάχθηκαν περισσότερα από 50 καΐκια, ωστόσο δεν μπόρεσαν να φθάσουν και να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό αλιείς από το Νότιο Πήλιο και το Τρίκερι λόγω του χιονιά.