Το μεγάλο κύμα φυγής των Ελλήνων που έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είχε πάντα ως χώρα προτίμησης τη Γερμανία. Εκείνο, ωστόσο, που κάνει εντύπωση είναι το ότι οι Ελληνες επιστήμονες έδειξαν να ανταποκρίνονται πλήρως στις γερμανικές ανάγκες.

Την αρχή είχαν κάνει εκατοντάδες Ελληνες γιατροί που στα τελευταία χρόνια της κρίσης έφυγαν για τη Γερμανία με στόχο να βρουν εργασία και καλύτερες συνθήκες. Τελευταία έχουν προστεθεί κι άλλα επαγγέλματα με τις νοσηλεύτριες να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της μεγάλης φυγής. Ευρύτερα, μόνο κατά το 2011, μετέβησαν στη Γερμανία, προκειμένου να εργαστούν περίπου 23.000 Έλληνες με πτυχίο ΑΕΙ, κυρίως στις θετικές επιστήμες, ενώ το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περί τις 11.000.

Μόνον οι Έλληνες γιατροί ξεπερνούν ήδη τις 3.000. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σήμερα στη Γερμανία ζουν πάνω από 300.000 Έλληνες, οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται στις ηλικιακές ομάδες 20-45 χρόνων και με μορφωτικό επίπεδο υψηλότερο από το γερμανικό μέσο όρο που καταγράφεται στις ίδιες ηλικίες.

Οπως καταγράφεται, οι Γερμανοί δείχνουν να έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε Ελληνες πτυχιούχους και από γνωστικά πεδία όπως είναι τα Μαθηματικά, η Πληροφορική, οι Φυσικές Επιστήμες και οι κλάδοι τηξς Τεχνολογίας. Χαρακτηριστικό είναι πως περίπου το 70% των Ελλήνων που μεταναστεύει στη Γερμανία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας για ΜΙΝΤ (έτσι αποκαλούν τα συγκεκριμένα γνωστικά πεδία).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2010 εγκατέλειψαν την Ελλάδα σχεδόν 120,000 άτομα (119,985 για την ακρίβεια) εκ των οποίων τα 43,322 ήταν Έλληνες υπήκοοι. Αν και η ελληνική υπηρεσία δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει στατιστικά για το 2011-2012, μια ματιά στα στοιχεία ξένων χωρών δείχνουν ότι όντως υπάρχει τάση μετανάστευσης. Στη Σουηδία το 2011 μετανάστευσαν 1018 Έλληνες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το 2010 όπου στη χώρα είχαν εγκατασταθεί 602 ‘Ελληνες. Στην Γερμανία πάλι το 2011, 25.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στην Αγγλία ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων υπηκόων το 2011 ήταν 36,000 αλλά η χώρα δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία για το πόσοι έφτασαν εκεί την τελευταία διετία (πάντως την πρωτιά μετανάστευσης στην Αγγλία την έχουν σταθερά οι Πολωνοί που φτάνουν σχεδόν το μισό εκατομμύριο).

Στην Αυστραλία πάλι η κατάσταση είναι διαφορετική. Σύμφωνα με το τμήμα μετανάστευσης της κυβέρνησης της Αυστραλίας στη χώρα έφτασαν το 2011-2012 περίπου 37,000 Έλληνες υπήκοοι, οι 28,000 όμως ήταν κάτοχοι resident return visa που σημαίνει ότι επρόκειτο για επιστροφές ήδη εγκατεστημένων Ελλήνων στη χώρα. Συνολικά το 2011-2012 έφτασαν στην Αυστραλία με προσωρινή βίζα περίπου 9,000 Έλληνες οι επτά χιλιάδες από τους οποίους ήρθαν ως “τουρίστες”. Αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των Ελλήνων που μεταναστεύουν στην Αυστραλία, όπως παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία του Αυστραλιανού υπουργείου Μετανάστευσης που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Τα στοιχεία αυτά όμως δεν αποδίδουν την πραγματικότητα καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν τους ομογενείς που είναι πολιτογραφημένοι Αυστραλοί, έζησαν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα (ορισμένοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα) και επιστρέφουν στην Αυστραλία λόγω της κρίσης. Ως κάτοχοι αυστραλιανού διαβατηρίου δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ομογενείς, κάτοχοι αυστραλιανού διαβατηρίου, επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Αυστραλία. Επειδή όμως θεωρούνται Αυστραλοί πολίτες δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης από τα οποία προκύπτουν τα ακόλουθα:

«Η Νορβηγία αναμένεται να δεχθεί μεγάλο κύμα μεταναστών από τη Νότια Ευρώπη» τιτλοφορείται δημοσίευμα της εφημερίδας Norway Post, η οποία κάνει λόγο για την ανεργία που «μαστίζει» τους νέους κυρίως στην Ελλάδα και στην Ισπανία, όπου τα ποσοστά ανέρχονται στο 26%- 27%. «Με την οικονομική κρίση να βαθαίνει την αγορά εργασίας στη Νότια Ευρώπη, τα τελευταία πέντε χρόνια, η Νορβηγία έχει δεχθεί έναν σημαντικό αριθμό μεταναστών, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω» σημειώνει με έμφαση η εφημερίδα. Για να συμπληρώσει ότι «μεταξύ του Νοεμβρίου 2012 και Νοεμβρίου του 2013, η αύξηση της εισόδου μεταναστών από την Ελλάδα, στη νορβηγική αγορά εργασίας, έχει αυξηθεί κατά 49% Αυτά είναι τα επιβαρυντικά στοιχεία της αθρόας μετανάστευσης των νέαρών Ελλήνων για μια θέση στον ήλιο της Ευρώπης.

Ο Καναδάς δεν ήταν σε θέση να δώσει σαφή στοιχεία για τους νέους Ελληνες μετανάστες, αλλά γνωρίζουμε ότι πολλά παιδιά με καναδικά διαβατήρια επιστρέφουν για να ξαναβρούν την ελπίδα τους εδώ. Η αιμορραγία της Ελλάδας δεν φαίνεται να σταματάει ακόμη.

Newsroom/globalview.gr