Κείμενο : Φραγκίσκα Μεγαλούδη* – Ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο BBC χθες και η οποία φυσικά, είτε πέρασε απαρατήρητη από τα ελληνικά μέσα, είτε απλά έγινε αντιγραφή του κειμένου του BBC χωρίς καμία ανάλυση των λόγων του Αμπντάλα.

 

Εχω κατά καιρούς πει ότι η Ιορδανία είναι δεμένη στο άρμα των ΗΠΑ και αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι άλλωστε -μαζί με την Αιγυπτο-
και η μοναδική αραβική χώρα που έχει σχέσεις με το Ισραήλ. Η Ιορδανία στο Νταβός, ζήτησε ένα δισεκατομμύριο για να μπορέσει να συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες από την Συρία. Βλέποντας την Τουρκία, στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες έταξαν 3 δις για το προσφυγικό (και η οποία Τουρκία ζητάει και άλλα) είναι λογικό ο βασιλιάς της Ιορδανίας να πει, δώστε και σε εμάς. Στην Ιορδανία οι Σύριοι πρόσφυγες αποτελούν χονδρικά το 20% του πληθυσμού πλέον. Εχει σχεδόν 1.4 εκατομμύρια Σύριους συνολικά και είναι μια χώρα 6,8 εκατομμυρίων, με ελλείψεις νερού και με λίγη καλλιεργήσιμη έκταση. L-humanitaire-en-priorite-pour-les-donateurs_article_landscape_pm_v8

Η Ιορδανία βουλιάζει υπο το βάρος των προσφύγων. Η Ε.Ε για να διασφαλίσει ότι δεν θα έρχονται Σύριοι στο έδαφος της, πιέζει την Ιορδανία να πάρει και αλλους πρόσφυγες και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει μπλοκάρει 16,000 Σύριους στα σύνορα με τη Συρία και δεν τους επιτρέπει να μπουν στη χώρα.

Ο Αμπντάλα είπε ότι για λόγους ασφαλείας η χώρα του δέχεται μόνο 100-150 την ημέρα, καθώς οι Σύριοι αυτοί προέρχονται από τις περιοχές ελεγχόμενες από τον ΙΣΙΣ. Πρότεινε λοιπόν στην Ε.Ε ότι εαν οι ηγέτες τους είναι τόσο σίγουροι ότι οι 16,000 δεν χρειάζονται έλεγχο για να περάσουν τα σύνορα, μπορεί να τους βάλει σε μια αεροπορική βάση και να τους στείλει απευθείας σε όποια ευρωπαϊκή χώρα διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις της Ιορδανίας στην υποδοχή τους. Σαρκασμός που όμως δείχνει μια μεγάλη αλήθεια. Τα αδιέξοδα που εν μέρει έχει προκαλέσει η Ε.Ε στο θέμα των προσφύγων. Πιέζει τρίτες χώρες να κάνουν τη “βρώμικη” δουλειά (απελάσεις, επαναπροωθήσεις) ή να δεχτούν πρόσφυγες αρκεί να μην πατήσουν στα δικά τους εδάφη.

Ηδη από τον Δεκέμβριο – όταν ήμασταν για ρεπορτάζ στην Ιορδανία – είχα επισημάνει στις ανταποκρίσεις μου ότι ή Ιορδανία έχει κάνει στροφή στην πολιτική της στάση απέναντι στη συριακή κρίση. Δεν έχει την δυνατότητα να δεχτεί περισσότερους καθώς το βάρος είναι τεράστιο αλλά και ότι θα χρησιμοποιήσει το προσφυγικό θέμα για οικονομικές απολαβές. Οι 16,000 Σύριοι που είναι εγκλωβισμένοι σε μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα στην Ιορδανία και τη Συρία, χρησιμεύουν ως μέσο πίεσης και από τις δύο μεριές. Η μεν Ιορδανία ως διαπραγματευτικό χαρτί και η Ε.Ε ως πίεση σε πολιτικό επίπεδο. Ο Αμπντάλα βέβαια με την πρόταση του -πάρτε τους εσείς (που θυμίζει λίγο και ρητορική άλλων εποχών) τους αντιγύρισε το επιχείρημα και τώρα στην ουσία έθεσε τους όρους.

 

fragkiska_megaloudi_300x300*Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη είναι διδάκτορας της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι και πρώην Λέκτορας στο τμήμα Πολιτιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας.