Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιβολή ανώτατου ορίου στις συναλλαγές με μετρητά στη Γερμανία ελάχιστα θα βοηθούσε ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση τρομοκρατών ή την αδήλωτη εργασία.

Το σχέδιο που εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση για επιβολή ανώτατου ορίου στις πληρωμές με μετρητά δεν θα βοηθήσει σχεδόν καθόλου στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος ή της αδήλωτης εργασίας, εκτιμούν ειδικοί αναλυτές. «Αυτό δεν θα βοηθήσει σχεδόν καθόλου», δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Φρίντριχ Σνάιντερ, ειδικός σε ζητήματα παραοικονομίας από το Πανεπιστήμιο Λιντς της Αυστρίας. Όπως εκτίμησε, με επιβολή πλαφόν 5.000 ευρώ η «μαύρη» εργασία ενδέχεται να μειωθεί σε ποσοστό 1%. Ο Φρίντριχ Σνάιντερ εκτιμά ότι ο περιορισμός της αδήλωτης εργασίας δεν θα ξεπερνούσε το 2-3% ακόμη κι αν η γερμανική κυβέρνηση απαγόρευε πλήρως τις συναλλαγές με μετρητά.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ακόμη κι αν καταργείτο το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, κάτι που φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και έμπαινε πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά, το οργανωμένο έγκλημα δεν θα δεχόταν αξιοσημείωτο πλήγμα. «Οι εκπρόσωποι του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι ανόητοι. Αντιθέτως, το ξέπλυμα χρήματος γίνεται εδώ και καιρό κυρίως χωρίς μετρητά μέσω εικονικών εταιρειών. Μόνο στις ταινίες φαίνεται να περνούν τα σύνορα με βαλίτσες γεμάτες μετρητά», σχολίασε ο Φρίντριχ Σνάιντερ.

Δεμένοι με τα μετρητά οι Γερμανοί

«Μόνο στις ταινίες περνούν τα σύνορα με βαλίτσες γεμάτες μετρητά», σχολίασε ο Φρίντριχ Σνάιντερ «Μόνο στις ταινίες περνούν τα σύνορα με βαλίτσες γεμάτες μετρητά», σχολίασε ο Φρίντριχ Σνάιντερ

Με σκεπτικισμό αντιμετώπισε το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης και ο Σύνδεσμος Γερμανών Δικαστών. Σύμφωνα με τον Πέτερ Σνάιντερχαν, μέλος του προεδρείου του συνδέσμου, είναι σχετικά απλό να συγκαλύψει κανείς τις ροές του χρήματος και να προβεί σε ξέπλυμα. Ως εκ τούτου, «ενδεχόμενη κατάργηση των μετρητών δεν θα παρεμπόδιζε τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή το ξέπλυμα χρήματος, παρά μόνο θα μετέθετε αυτές τις δραστηριότητες σε ηλεκτρονικές οδούς πληρωμών».

Κι ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το πλαφόν των 5.000 ευρώ, η ευρεία πλειοψηφία των Γερμανών φαίνεται ότι είναι δεμένη με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα. Μόλις ένας στους πέντε (για την ακρίβεια ποσοστό 21%) των Γερμανών θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς μετρητά στα χέρια του, όπως κατέδειξε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της εταιρείας TNS-Emnid για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού Focus. Το 79% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί την κατάργηση των μετρητών.

Dpa, Άρης Καλτιριμτζής