Είναι γεγονός: Τα παραμύθια κάνουν (πολύ) καλό στην παιδική ψυχολογία. Παρόλα’ αυτά, παραμύθι από παραμύθι διαφέρει. Στόχος σου θα πρέπει να είναι να επιλέξεις εκείνο που προάγει την φαντασία του παιδιού, λειτουργεί διδακτικά και -κυρίως- δεν το τρομάζει. 

Οι παρακάτω 5 συμβουλές θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το σωστό:

1. Προτίμησε τα λαϊκά παραμύθια, γιατί αποτελούν την καλύτερη «εισαγωγή» στα λογοτεχνικά κείμενα με τα οποία θα έρθει σε επαφή το παιδί στο σχολείο.

2. Επίλεξε αυτά που ανταποκρίνονται στην ελληνική κουλτούρα. Όσα προέρχονται από πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς, είναι πιθανό να μη γίνουν κατανοητά.

3. Απόφυγε τα «διδακτικά» παραμύθια που τιμωρούν. Η τιμωρία αποτελεί σίγουρα λανθασμένο μήνυμα σ’ αυτή την τρυφερή ηλικία.

4. Μην του διηγείσαι παραμύθια που δεν έχουν «happy end». Το ευτυχές –ή έστω αισιόδοξο– τέλος είναι απαραίτητο στο μικρόκοσμο του παιδιού.

5. Μη φοβάσαι να του διαβάζεις ιστορίες με μάγισσες, τέρατα και δράκους. Κι αυτό γιατί, τέτοιοι ήρωες επιτρέπουν την προβολή και τη νοητική επεξεργασία αρνητικών στοιχείων, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι στη διάρκεια του παραμυθιού στέλνονται στην… πυρά.