Ο Ponso είναι ο μοναχικότερος χιμπαντζής του κόσμου αλλά πριν λίγες μέρες δέχτηκε από έναν ντόπιο την καλύτερη έκπληξη που θα μπορούσε να του κάνει κανείς- τον πήρε μια αγκαλιά.

Γιατί για τον Ponso, που τα τελευταία τρία χρόνια ζει εντελώς μόνος του σε ένα απομονωμένο νησί στην Αφρική, αυτή η αγκαλιά ήταν το καλύτερο δώρο.   Η ιστορία του Ponso είναι σκληρή. Πριν κάποιες δεκαετίες, μια εταιρεία που πραγματοποιούσε εργαστηριακά πειράματα, όταν σταμάτησε να τον χρειάζεται -κι εκείνον και τη σύντροφό του με τα παιδιά τους- αποφάσισε να τους εγκαταλείψει όλους σε ένα απομονωμένο νησί. Η οικογένειά του μες στα χρόνια όμως πέθανε κι έτσι ο Ponso κατέληξε ολομόναχος.   Μοναδική του παρέα για πολλά χρόνια ήταν ο Germain, ένας χωρικός που αραιά και που τον επισκεπτόταν για να του φέρνει μπανάνες και ψωμί, η μόνη πηγής τροφής για εκείνον στο μικρό νησί.     Όλα αυτά όμως μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και τον επισκέφθηκε η Estelle Raballand, διευθύντρια του Chimpanzee Conservation Center.

Gepostet von Estelle Raballand am Donnerstag, 11. Februar 2016

Ο Ponso μόλις την είδε, αμέσως έτρεξε προς το μέρος της και την έδωσε μια μεγάλη αγκαλιά κι άρχισε να γελά. Το πόσο του είχε λείψει η παρέα ήταν παραπάνω από σαφές…

Ο Ponso ήταν ένας από τους 20 χιμπαντζήδες, όλοι ηλικίας μεταξύ 7 και11 ετών, που μεταφέρθηκαν στο συγκεκριμένο νησί στην Ακτή Ελεφαντοστού αφού είχαν χρησιμοποιηθεί για καιρό ως πειραματόζωα από το New York Blood Center. Οι χιμπαντζήδες, πολλοί εκ των οποίων είχαν αιχμαλωτιστεί από την άγρια φύση, χρησιμοποιούνταν σε έρευνες για την ηπατίτιδα. Σύμφωνα με το The Dodo, του έκαναν βιοψίες, τους αναισθητοποιούσαν και τους έδεναν από το λαιμό σε μπάρες.

955044_ponso3

Μόλις τα τεστ ολοκληρώθηκαν, το εργαστήριο τους μετέφερε πρώτα σε ένα άλλο νησί, ρίχνοντας αραιά και που φαγητό, καθώς δεν υπήρχε κανείς εκεί να τους φροντίσει. Οι 11 από αυτούς πέθαναν μέσα στους πρώτους μήνες, ενώ τους 9 που επέζησαν μετέφεραν για δεύτερη φορά. Η αρρώστια και η πείνα πολύ σύντομα είχαν σαν αποτέλεσμα, από όλα τα ζώα να απομείνει μόνο ο Ponso, το ζευγάρι του και τα παιδιά τους. Από το 2013 όμως που πέθαναν κι αυτοί, ο Ponso απέμεινε ολομόναχος.   Ο Germain, που φρόντιζε όλη την οικογένεια, λέει πως ο Ponso τον βοήθησε να τους θάψει.

Παρόλο που ο Ponso εγκαταλείφθηκε, το New York Blood Center συνέχισε να φροντίζει τους υπόλοιπους 66 χιμπαντζήδες για καιρό μετά το τέλος των πειραμάτων το 2005. Ωστόσο, τον Μάιο, ανακοίνωσε πως θα απέσυρε όλη τη βοήθεια εξαιτίας διαφωνίας με την κυβέρνηση της Λιβερίας, σύμφωνα με τους New York Times. Σε δελτίο τύπου το NYBC διευκρίνιζε πως ποτέ δεν είχε “καμία υποχρέωση να φροντίσει τους χιμπαντζήδες, ούτε καν στο συμβόλαιο”, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντί τους.

Η Humane Society of the United States υποστηρίζει αυτή τη στιγμή τους χιμπαντζήδες και προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για αυτόν τον σκοπό. Υπάρχει επίσης ένα γκρουπ που ονομάζεται SOS PONSO, το οποίο προσπαθεί να μαζέψει λεφτά για τον εγκαταλειμμένο χιμπαντζή και την φροντίδα του. Οι πόροι θα βοηθήσουν να του παρασχεθεί “τροφή, ανέσεις και κτηνιατρική φροντίδα”, σύμφωνα με την σελίδα στο GoFundMe.

Πηγή: www.lifo.gr