Πάνω από 100.000 νέοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, που υπέβαλαν αίτηση εντός του 2015 και πήραν είτε προσωρινή είτε και οριστική σύνταξη, κινδυνεύουν τώρα να επιστρέψουν πίσω χρήματα επειδή τα Ταμεία υποχρεώνονται να υπολογίσουν τα ποσά με διαφορετικό τρόπο και σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο του 2015 με το νόμο 4336/15 για το τρίτο Μνημόνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα στον Ελεύθερο Τύπο.

Ο ΟΑΕΕ ζητά με σχετική εγκύκλιο τον επανακαθορισμό των συντάξεων με έναρξη καταβολής από 1/7/2015 είτε πρόκειται για ασφαλισμένους οι οποίοι αποχώρησαν με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη. Για τις περιπτώσεις αυτές το ποσό θα επανυπολογιστεί και θα χορηγηθεί μόνο αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές των ασφαλισμένων. Όσοι μάλιστα δεν έκλεισαν το 67ο έτος και τους χορηγήθηκε η κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ, παρότι οι εισφορές τους αντιστοιχούν σε μικρότερο ποσό, θα παίρνουν μετά τον επανυπολογισμό, μόνο το λεγόμενο «οργανικό ποσό» δηλαδή τη σύνταξη που αντιστοιχεί στις εισφορές τους και όταν κλείσουν το 67ο έτος θα έχουν τα 486 ευρώ (ή όποιο κατώτατο όριο θεσπιστεί με το νέο ασφαλιστικό).

Για όσους πήραν σύνταξη από 1/7/2015 και μετά στα 486 ευρώ, ενώ το οργανικό ποσό, βάσει εισφορών, είναι μικρότερο, θα υπάρξει νέα απόφαση που θα προσδιορίζει μικρότερη σύνταξη και το επιπλέον ποσό θα επιστραφεί ή θα παρακρατηθεί από τις νέες μειωμένες συντάξεις.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται και η κρυφή περικοπή του προνομοιακού ποσού των 220 ευρώ από όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 1/9/2015 με διατάξεις ΤΕΒΕ.

Με την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ χτυπά καμπανάκι και για τις συντάξεις του ΙΚΑ, με τους συνταξιούχους να πέφτουν στην παγίδα των συντάξεων με επιφύλαξη που χορηγούν τα Ταμεία. Μέχρι σήμερα κανένα ταμείο δεν εφάρμοζε τις διατάξεις του ψηφισθέντος νόμου και επικαλούμενα έλλειψη οδηγιών από το υπουργείο Εργασίας, υπολόγιζαν τις συντάξεις με τον παλιό τρόπο.