Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Τουρκίας επεκτάθηκε την Δευτέρα μετά τις «νέες ιδέες» που βάζει ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο τραπέζι, πέρα από τις δεσμεύσεις της χώρας του για μείωση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, είπε αξιωματούχος της ΕΕ.

«Προσφέρουν περισσότερα και ζητάνε περισσότερα,» είπε ο αξιωματούχος μετά τον πρώτο γύρο συζητήσεων, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία καταθέτει στις Βρυξέλλες «νέες ιδέες» που υπερβαίνουν των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από τα τρία δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνήσει να διαθέσει η ΕΕ σε βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες στην τουρκική επικράτεια (τα οποία δεν έχουν ακόμη αποδεσμευτεί), άμεση επιτάχυνση της ενταξιακής διαπραγμάτευσης με άνοιγμα νέων κεφαλαίων και επίσπευση της απελευθέρωσης της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο.

Εκπρόσωπος του Αχμέτ Νταβούτογλου είχε επιβεβαιώσει εκ των προτέρων ότι η Άγκυρα προσέρχεται με νέα πρόταση στις Βρυξέλλες χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Παρουσιάζουμε μία νέα ιδέα σήμερα για να αντιμετωπίσει σοβαρά και να λύσει το πρόβλημα. Η πρόταση εμπεριέχει αρκετά νέα στοιχεία» ανέφερε.

Στο μεταξύ  η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προβάλλει ισχυρές αντιρρήσεις στο κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού.

Κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφεραν ότι  το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη βρίσκεται το γεύμα μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής διαφοροποιείται και ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 28 ηγετών και μετά το τέλος της θα επιστρέψει ο Α. Νταβούτογλου για το δείπνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  στόχος της σημερινής Συνόδου, από την ευρωπαϊκή πλευρά είναι να υπάρξει μια συμφωνία η οποία να πηγαίνει πέρα από τα όσα συμφώνησε ο Ντ. Τουσκ με τον Α. Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η Τουρκία καλείται να δεχθεί την επανεισδοχή όχι μόνο όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά ενδεχομένως τους μη Σύρους πρόσφυγες ή ακόμα και τους ίδιους τους Σύρους, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία.