Σουρεαλιστικές ιστορίες με το Νίκο Σίσκα – Κι αέρα στα μυαλά τους!
Η ελληνοαμερικανίς Μόνα Βρόγχου (εξ ευωνύμων) το 1948, ενώ δοκιμάζει σε ασθενή την νέα της εφεύρεση κατά του άσθματος, «Αεροστόπ». Η Μόνα, από το Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρξε αυτοδίδακτη νοσηλεύτρια, ιατρός, εφευρέτης κι εν γένει άνθρωπος των επιστημών. Οι μεγάλες εφευρέσεις της (έμπλαστρο για κολεόπτερα, αλοιφή για εξάλειψη των φακίδων σε ρακούν, βερνίκι για μόνιμο χρώμα νυχιών σε συναγρίδες κτλ) είχαν εντυπωσιάσει ουχί μόνον τους Χιουστονίτες, αλλά και όλους τους Τεξανούς.
Η Μόνα, που για χάρη της επιστήμης δεν νυμφεύτηκε, δεν έκανε καμία σχέση, αντιθέτως πούλησε τα σαράντα στρέμματα καρπουζιών, προίκα από τον μπαμπά Βρόγχο, για να επενδύσει τα χρήματα στην επιστήμη, για χρόνια εθεωρείτο κεφάλαιο στην επιστημονική ανάπτυξη του Τέξας, και όλων των Ηνωμένων Πολιτειών. Για χρόνια… Μέχρι την στιγμή που πήρε απόφαση να ασχοληθεί με το ανθρώπινο είδος. Εκεί σκούρυναν τα πράγματα, κι εν τέλει, μαύρισαν εντελώς. Η αλοιφή για τις καντήλες, που είχε δημιουργήσει, έστειλε με εγκαύματα τρίτου βαθμού πάνω από 100 άτομα, ενώ το μηχάνημα κατά του βραχνιάσματος με το όνομα «ανεμομαζώματα» (επί της ουσίας μία τρόμπα χειρός που έστελνε ψυχρό αέρα μέσω σωλήνα στον λαιμό του ασθενή) οδήγησε 87 άτομα στο νοσοκομείο με συμπτώματα αεροφαγίας.
Το τελευταίο γεγονός έθλιψε βαθύτατα την Μόνα (άσε που λόγω του αέρα που φυσούσε με το τελευταίο μηχάνημα την φώναζαν κοροϊδευτικά Ανεμώνα), κι έτσι για δύο χρόνια σιώπησε. Σε αυτά τα δύο χρόνια ασχολήθηκε με την εφεύρεσή της, τα «ανεμομαζώματα», κι εν τέλει επανήλθε δριμύτερη, με την συσκευή της εξελιγμένη, και με το όνομα «Αεροστόπ», να απευθύνεται σε όσους έχουν άσθμα. Η τρόμπα χειρός έγινε ποδός κι επιπλέον ο αέρας διοχετευόταν αυτή τη φορά στα ρουθούνια του ασθενή, μέσω σωλήνα και μίας φούσκας. Στα πρώτα πειράματα δεν υπήρξαν αποτελέσματα (ούτε θετικά, ούτε αρνητικά) μέχρι την στιγμή που η τρόμπα ποδός εκτροχιάστηκε, με αποτέλεσμα ο αέρας που διοχετευόταν να γίνει εικοσαπλάσιος!
Δεκαοκτώ ασθενής με διογκωμένο, από αέρα, κεφάλι άρχισαν να αιωρούνται και ύστερα να πετάνε σαν μπαλόνια. Από αυτούς οι δεκαεπτά προσέκρουσαν στο όρος Ελ Καπιτάν (ανάμεσα σε αυτούς και ο βιρτουόζος του βιολιού Αρτίμων Δοξάρης) ενώ ο δέκατος όγδοος ασθενής μπήκε σε τροχιά γύρω από την γη. Έκτοτε, η έκφραση «πήραν τα μυαλά του αέρα» απέκτησε άλλο νόημα. Για την ιστορία, η Μόνα απεσύρθη, αφήνοντας πίσω της ένα σωρό συσκευές και έναν άνθρωπο σε τροχιά.
(Οι «Σουρεαλιστικές ιστορίες» είναι προϊόν φαντασίας)

newsroom/globalview.gr