Δύο αποσπάσματα από το βιβλίο του Δημήτρη Παπαδήμα
του εκδότη που μας άφησε πλήρης ημερών και καλό του ταξίδι…

Και όταν το βιβλίο μιλάει για το βιβλίο, αλλά και όταν πέφτουν οι γέφυρες Ναι, έχω αγοράσει βιβλία από τον Αντρέα και τον κυρ Θανάση Μαρή (τα των δικών του εκδόσεων μου τα έδινε τζάμπα… τιμής ένεκεν που λέμε… Εις μνήμην λοιπόν …12923188_848276721965712_8793781886484574304_n

“υπαίθριοι, Μασσαλίας & Σόλωνος

papa9_b2Τα υπαίθρια παλαιοβιβλιοπωλεία λειτουργούν με τις προσωπικές άδειες του Δήμου. Από την εποχή το 1930 εμφανίστηκαν στην πλατεία του Παλαιού Ταχυδρομείου, κατόπιν στην οδό Πανεπιστημίου, μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη, μετά την απελευθέρωση πίσω από την Εθνική Βιβλιοθήκη, στην οδό Ακαδημίας, και μετά στην Ασκληπιού και Ακαδημίας, στον τοίχο του Δημοτικού Νοσοκομείου.

Μετά τη μεταφορά του Νοσοκομείου το 1974 και τη διαμόρφωση του χώρου, μεταφέρθηκαν στην οδό Μασσαλίας και Σόλωνος. Σ’ αυτούς τους χώρους υπήρξαν δώδεκα ντουλάπες των παλαιών βιβλίων, με τελευταίους τους Ανδρέα Γεωργόπουλο, Θεόδωρο Κουρκούτα και Θανάση Μαρή.

Ο Θανάσης Μαρής υπήρξε άξιος εργάτης του παλιού, του καλού και του προοδευτικού βιβλίου, προσέφερε ό,τι μπόρεσε στον πολιτισμό και την παιδεία, υπήρξε αγωνιστής με φυλακίσεις και εξορίες, αγωνίστηκε μέχρι τέλους της ζωής του για έναν καλύτερο κόσμο και παρέμεινε πιστός στις ιδέες του και τι αρχές του.”

“Βλέποντας τα βιβλία τους στην παλαιοπώληση

Από τα παλαιοβιβλιοπωλεία, τις «ντουλάπες» της οδού Μασσαλίας και το Μοναστηράκι πέρασαν εκατοντάδες άνθρωποι των γραμμάτων και φίλοι του βιβλίου, Έλληνες και ξένοι, που όμως δεν είχαν αρκετά χρήματα για να το αποκτήσουν.

Αναφέρω μερικούς από τους συγγραφείς που πέρασαν, αγόρασαν και έγιναν φίλοι με όλους τους παλαιοβιβλιοπώλες: Βέης, Σικελιανός, Παλαμάς, Σβώλος, Βάρναλης, Μυριβήλης, Λουντέμης, Λαπαθιώτης, Τσιφόρος, Παπαδούκας, Δημητριάδης, Βεάκης, Κορδάτος, Κουκουλές, Καραγάτσης, Μελάς, Δικταίος, Βενέζης, Ελύτης, Ψαθάς, Σημιρώτης, Σινόπουλος, Χωρέμης, Χουρμούζιος, Μαρκεζίνης, Κατσίμπαλης, Δημαράς, Δημακόπουλος, Σαμαράκης, Σαββίδης κ.ά. ”

newsroom/globalview.gr