Η υπογραφή της σύμβασης για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της China COSCO Shipping Corporation, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα,  πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή, στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο.Χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνει το ΤΑΙΠΕΔ, θα απευθύνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.


Ένταση και χημικά στην πορεία των λιμενεργατών

limenergates-diadilosi-idiotikopoiisi-ton-limanion

Πορεία προς το Ζάππειο, με αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποιούν οι λιμενεργάτες στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Κλειστή λόγω της κινητοποίησης είναι η οδός Σταδίου.

Αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί επί της Λ. Αμαλίας προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν στο Ζάππειο.

 Με καθυστέρηση δύο ετών η συμφωνία

Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται δύο χρόνια σχεδόν μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού και ένα χρόνο ακριβώς μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο Πεκίνο όπου και είχαν δεσμευτεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και σε συνέχεια σχετικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού προς τον κινέζο ομόλογό του.

Να σημειωθεί πως τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί και η πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Πεκίνο.

Παρά τη σημερινή υπογραφή πάντως απομένουν ακόμα κρίσιμες ενέργειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση μεταξύ των οποίων να περάσει τη συμφωνία από την Βουλή αλλά και να νομοθετήσει για την μετεξέλιξη της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων σε πλήρως ανεξάρτητη αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΠ ανέρχεται σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο ποσό του 1,5 δισ. συνυπολογίζονται και τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.

Οι προσδοκίες για την δυνητική ανάπτυξη του Πειραιά με καταλύτη την ιδιωτικοποίηση και τις κινεζικές επενδύσεις έχουν διαμορφωθεί πλέον σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μετά και την σχετική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ( ΙΟΒΕ) που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες. Ειδικότερα ο ΙΟΒΕ υπολογίζει πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μπορεί να αποφέρει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στην ελληνική οικονομία έως και 4 δισ. ευρώ ετησίως.A8D1C2B812F132338BDD669411B18A91

 Πηγη, Το βήμα