Οι διάλογοι που υποκλάπησαν πυροδότησαν αλυσιδωτές εκρηκτικές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, κυρίως επειδή οι εκβιασμοί -όπως φάνηκε- του Ταμείου θα παρέσερναν στο διάβα τους σχεδόν το σύνολο των εμπλεκομένων στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.Το κουαρτέτο από την πλευρά του έφυγε κακήν κακώς από την Ελλάδα αφήνοντας για λίγο τη διαπραγμάτευση υπό τον φόβο να πιάσει… κορέους.

Yποκλοπές εν Ελλάδι: Κοριοί, WikiLeaks και... βαθιά λαρύγγια [photos]

Η αποκάλυψη αυτή ωστόσο, των WikiLeaks ήρθε σε μία χρονική περίοδο που μάλλον είχαμε καιρό να ακούσουμε για υποκλοπές εντός Ελλάδος και να μας θυμίσει ότι ανάλογες υποθέσεις διαρροών και τα εκάστοτε «βαθιά λαρύγγια» σηματοδοτήσει καίρια γεγονότα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ειδικά από τη Μεταπολίτευση και έπειτα…

Πρώτος και καλύτερος: Λοχαγός Τόμπρας – Το «αυτί» του Ανδρέα

%IMAGEALT%

Ο Θεοφάνης Τόμπρας, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, υπήρξε λοχαγός Διαβιβάσεων και προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και αρχηγών κομμάτων την περίοδο 1981-1989 .

Το 1981 τοποθετήθηκε υποδιοικητής του ΟΤΕ, ενώ τον Φεβρουάριο του 1984 έγινε διοικητής και το 1987, ο τίτλος του άλλαξε και έγινε γενικός διευθυντής.

 

Ο «αρχικοριός» Μαυρίκης

%IMAGEALT%

Το δεύτερο σκάνδαλο με επίκεντρο τηλεφωνικές συνομιλίες της πολιτικής αφρόκρεμας του 1989 και μετά ήταν αυτό του Χρήστου Μαυρίκη. Ένα σκάνδαλο που επέφερε πολιτική αστάθεια, αλλά και πολιτικό διχασμό. Η απόφαση της Βουλής για αναστολή της δίωξης του Ανδρέα Παπανδρέου τον Μάιο του 1992 αποτέλεσε μία ένδειξη σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα. Μάλλον, όμως τα πράγματα δεν ήταν τελείως έτσι.

Τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, ο τότε υπάλληλος του ΟΤΕ, Χρήστος Μαυρίκης, κατήγγειλε ότι διενεργούσε υποκλοπές υπό τις διαταγές του στρατηγού Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

%IMAGEALT%

Ο Μαυρίκης , και ενώ έχει προηγηθεί η δημοσίευση στον Τύπο, εμφανίζεται με πλήθος κασετών  τηλεφωνικών υποκλοπών πολιτικών προσώπων κυρίως του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Παράλληλα, δε σε εμφανιζόμενος στην τηλεόραση δήλωνε ότι διασκέδαζε με το περιεχόμενο των συνομιλιών!

Παρακολουθούσα τον Αντρέα παραδέχθηκε το 2013 ο Μαυρίκης

Τον Μάιο του 1993 συγκροτήθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση των καταγγελιών του Μαυρίκη σε βάρος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Στο στόχαστρο μπαίνουν αυτή τη φορά ο τότε πρωθυπουργός και η κόρη του, Ντόρα Μπακογιάννη.

Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, δώδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, των οποίων οι συνομιλίες παρακολουθούνταν, κατέθεσαν μήνυση και το πόρισμα των ανακριτών δημοσιεύθηκε μετά από πέντε μήνες, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει πέσει από την εξουσία.

%IMAGEALT%

Τον Ιανουάριο του 1994 οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Ντόρα Μπακογιάννη παραπέμπονται σε προανακριτική επιτροπή, ενώ μετά το πόρισμα της προανακριτικής ακολούθησαν οι παραπομπές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στις 16 Ιουνίου 1994, η Βουλή παρέπεμψε ως «υποκλοπέα» μόνο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, χωρίς τους πιθανούς συνενόχους του για πέντε αδικήματα. Τον Νοέμβριο το δικαστήριο παραπέμπει τα μη πολιτικά πρόσωπα και  στις 16 Ιανουαρίου 1995, ο Α. Παπανδρέου ζητεί από τη Βουλή την αναστολή των ποινικών διώξεων.

Ολο το άρθρο και το ιδιαίτερα πλούσιο και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μπορείτε να το διαβάσετε  εδώ