Κάποτε μια εφαρμογή messenger εξυπηρετούσε απλώς το…μήνυμα. Με την άνοδο όμως της τεχνητής νοημοσύνης, οι εταιρείες τεχνολογίας ερευνούν ενδελεχώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να αποδείξουν πόσο περισσότερο χρήσιμες και διαδραστικές θα μπορούσαν να γίνουν οι εφαρμογές τους – που σημαίνει ότι αυτός είναι ο λόγος που σύντομα θα δείτε μια έκρηξη των “chat bots”. (chat – Ψηφιακά ρομπότ αυτόματης επικοινωνίας, robot, chat-robot, chat bot)

Το Kik, μια εφαρμογή chat στα κινητά –  ιδιαίτερα δημοφιλής στη νεολαία –  έδωσε στη δημοσιότητα, και συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου, το δικό της Bot Shop και το Facebook είναι  έτοιμο την άλλη εβδομάδα να δώσει σε κυκλοφορία το δικό του κατάστημα bot για το Facebook Messenger . Κάθε μάρκα, εμπορικό σήμα, από τη Barbie ως την Washington Post θα λειτουργεί με το δικό του chat bot

Για το Kik, τα chat bots είναι το επόμενο βήμα της επανάστασης του διαδικτύου. “Πρώτα είχαμε τα websites, στη συνέχεια τα apps και τώρα είναι η σειρά των bots,” δηλώνει στον Γκάρντιαν ο προγραμματιστής αυτών των προγραμμάτων

Τί είναι όμως τα chat bots; Είναι προγράμματα σε κομπιούτερς που μιμούνται την ομιλία – συνομιλία με ανθρώπους που χρησιμοποιποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο της δικής σας διάδρασης με το διαδίκτυο μεσα από μια σειρά εργασιών με δική σας πρωτοβουλία σε μια ημι – συνομιλία.
Το Kik Bot Store ξεκινά με 16 bots, περιλαμβανομένων του Καναλιού για τον καιρό, τα  H&M,  τα Vine (δίκτυο διασκέδασης ) και το Funny or Die.  Ωστόσο η ανοικτή πλατφόρμα θα επιτρέπει στους developers να προσθέτουν τις δικές τους επιλογές, εφόσον βεβαίως ακολουθούν τους κανόνες για τους εφήβους (όχι πορνογραφικό υλικό), κάτι που σημαίνει πως σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματα των επιλογών τους.

Χωρίς chat bot,ο χρήστης μπορεί να οδηγήσει τον μπράουζερ κατευθείαν στο weather.com, στη συνέχεια να πληκτρολογήσει έναν κωδικό – zip code – και να πάει στις προβλέψεις του καιρού. Με το Kik’s Weather Channel bot, ο χρήστης μπορεί με chat να ρωτήσει για τις τρέχουσες συνθήκες ή να ζητήσει πρόβλεψη τριών ημερών και το bot θα απαντήσει στην ερώτηση.

Οσον αφορά το Kik’s Vine bot, απλώς ρωτάς τί είδους πρόγραμμα διασκέδασης θέλεις να δεις, εκείνο σου στέλνει ένα δείγμα που πιθανώς να σου αρέσει.

Το H&M bot σας συνδέει ουσιαστικά με ένα ατόμο που θα μελετήσει το στυλ σας μέσα από σειρά ερωτήσεων και στη συνέχεια θα σας προτείνει ορισμένα προϊόντα της αρεσκείας σας.

Αν θέλετε ένα άρθρο για ρούχα και ντύσιμο, το H&M bot θα σας το στείλει στο mobile website για να το αγοράσετε. Αλλά, σκεφτείτε δεν είμαστε μακριά από τη στιγμή που μέσω του chat θα λέτε ΅Χρεώστε μου αυτό στην πιστωτική μου κάρτα και στείλτε το μου αμέσως στη διεύθυνση του σπιτιού μου.

Τι άλλο μπορούν να κάνουν τα chat bots

Προς το παρόν η βασική τους δουλειά είναι να αντικαταστήσουν τις ιδιωτικές, ατομικές εφαρμογές. Αντί να κλείσετε το Messenger του Facebook και να ανοίξετε την εφαρμογή του
Uber, μπορείτε να στείλετε κατευθείαν μήνυμα στην εταιρεία Uber και να ζητήσετε να σας πάει μια βόλτα.

Η με έδρα το Σαν Φραντσίσκο startup εταιρεία Assist είναι ένα chat bot που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ιππασία, να παραγγείλετε φαγητό, να αγοράσετε εισιτήρια για το μπέιζμπολ, να κλείσετε ραντεβού για κούρεμα ή να στείλετε λουλούδια κάπου κι όλα αυτά σε μια chat επαφή.

Αντί δηλαδή να κατεβάζετε ξεχωριστές εφαρμογές για την Uber, Postmates, Seamless, Opentable, Stubhub, Florist One and Great Clips, μπορείτε κάλλιστα και απλά μέσω chat να επικοινωνήσετε με την εταιρεια Assist μέσω της δικής σας επιλεγμένης πλατφόρμας (Facebook Messenger, Slack, Telegram, or Kik) και να πείτε στην Assist τι ακριβώς θέλετε.

 

Τελικά πρόκειται για ένα τεχνασμα ή κάτι πραγματικά χρήσιμο ; Ο χρόνος θα δείξει, και θα χρειαστεί καιρός για να αποφευχθούν λάθη και παγίδες.

Περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες   Guardian