Στην ανθρώπινη φύση απέδωσε την πλέον γνωστή παθολογία του πολιτικού συστήματος, το ρουσφέτι, ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ και ακαδημαϊκός Κώστας Ζουράρις. Υποστήριξε ότι πρόκειται για φαινόμενο με ιστορικές διαστάσεις. Μάλιστα επισήμανε ότι γίνεται αποδεκτό και από την Αριστερά με την ονομασία «ηθικό πλεονέκτημα». Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά την διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για την έρευνα στη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλης.

Απαντώντας – κατά δήλωσή του- στην τοποθέτηση της εισηγήτριας της Ν.Δ Μαρίας Αντωνίου, ο Κώστας Ζουράρις είπε χαρακτηριστικά:  «Εμείς οι αριστεροί, όπως ξέρετε, έχουμε έναν έρωτα με την επιστημονίζουσα ορολογία. Μας αρέσει πάρα πολύ, είμαστε οπαδοί του διαλεκτικού υλισμού, του ιστορικού υλισμού και διάφορα άλλα, τα οποία ταλανίζουν και εμάς φυσικά και κυρίως, εσάς.

Το ρουσφέτι είναι λίγο φυσικότερο από την φυσική αναπνοή του ανθρώπου «έως αν η αυτή φύσις των ανθρώπων η». Αν αλλάξουμε και μας βάλουν τσιπάκια – σιγά σιγά, μπορεί να γίνει και αυτό – το ρουσφέτι θα καταργηθεί. Το ρουσφέτι να καταργηθεί από τότε που έχουν γραπτή μνημείωση της ανθρώπινης δραστηριότητας, δεν είναι δυνατόν.

Η μόνη διαφορά είναι επειδή εμείς οι αριστεροί επιστημονίζουμε, το ρουσφέτι το λέμε ηθικό πλεονέκτημα. Αυτή είναι η διαφορά, δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά. Ηθικό πλεονέκτημα το είπαμε, θα το λέμε όσο κοινωνούμε και μετά θα ξεχαστεί».

Διακομματική ψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Την διακομματική ψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης επιβεβαίωσαν με τις τοποθετήσεις τους στην ολομέλεια της Βουλής οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Παρόλα αυτά υπήρξαν έντονες διαφοροποιήσεις για το σκεπτικό της υπερψήφισης αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική για παρελκυστική τακτική.

«Η εξεταστική επιτροπή θα δείξει κάποια πράγματα που μπορεί να αξιοποιηθούν από τις αρχές» επισήμανε εισηγούμενος την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, τονίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση«δεν επιδιώκει εκδικήσεις, ούτε αποδιοπομπαίους τράγους». Όπως είπε «η κυβέρνηση θα μπορούσε να διατηρήσει το θολό τοπίο των χρηματοδοτήσεων και να το εκμεταλλευτεί παίρνοντας δάνεια. Δεν το κάνει»

download (4)Έντονα επικριτικός για τις στοχεύσεις της κυβέρνησης ήταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαυρουδής Βορίδης. Όπως δήλωσε αν η κυβέρνηση ήθελε να πληροφορηθεί για τα δάνεια των κομμάτων δεν είχε παρά να καταθέσει μία ερώτηση στην Βουλή. Έτσι ώστε το υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει τα σχετικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας. Δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την πρόταση τονίζοντας πως ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που δήλωσε ότι θα μπει τάξη στα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα δημόσια. Ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει την πρόταση παρότι την καταγγέλλει ως μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα και την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Περισσότερα για θέματα βουλής εδώ – Huffington Post