Φαίνεται όμως ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.  Οι δανειστές φόρτωσαν στην κυβέρνηση μερικά δισ. ακόμη, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, προληπτικά δηλαδή, αν καταλαβαινει κανείς..

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι η Αθήνα περιμένει την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν την συνεδρίαση του Eruogroup, στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

«Όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις» υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος.«Οικονομικά μεγέθη τα οποία αναμένεται να επαληθευτούν από τη EUROSTAT τις επόμενες ημέρες. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το EUROGROUP, στη βάση των δεδομένων και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς. Τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος. Σε ό,τι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος…»

Η πρόταση για ένα νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα πρέπει να ψηφισθεί τώρα, αλλά με πρόβλεψη ότι δεν θα εφαρμοσθεί παρά μόνο στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, είναι η νέα εναλλακτική που έπεσε στο τραπέζι για να κλείσει η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Αθήνα και τους θεσμούς. Η πρόταση αυτή, όπως υπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο, δημιουργεί την ανάγκη για προσδιορισμό και ψήφιση νέων μέτρων ύψους 2,7 δισ ευρώ, ενώ το θέμα της περαιτέρω ρύθμισης του ελληνικού χρέους είναι στον “αέρα”.

Σε μία συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ελπίζει η κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αμέσως μετά τη σύσκεψη για το θέμα στη Βουλή υπό τον Αλέξη Τσίπρα την ίδια ώρα που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά το Eurogroup της Παρασκευής είναι «μια σημαντική ευκαιρία για αποτίμηση της προόδου και καταγραφή της κατάστασης».

Πάντως ο κ. Σχοινάς παραδέχθηκε ότι «Υπήρξε πρόοδος στην Ουάσιγκτον» και ότι ο στόχος των Θεσμών που επιστρέφουν στην Αθήνα είναι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».