Η σημερινή νέα επίθεση των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν θέτει ξανά το θέμα του καθεστώτος των Αφγανών μεταναστών που δεν εντάσσσονται στην κατηγορία των προσφύγων, όπως οι Σύριοι, για παράδειγμα, οι οποίοι προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη. Τελικά, το Αφγανιστάν παραμένει ή όχι εμπόλεμη ζώνη ;

Οσον αφορά την επίθεση, φαίνεται ότι υπάρχουν ίσως και 400 νεκροί ( ο αριθμός είναι αυθαίρετος προς το παρόν και προέρχεται από αυτόπτες μάρτυρες) και οι τραυματίες ξεπερνούν τους διακόσιους. Υπεύθυνοι της σφαγής που συγκλονίζει την αφγανική πρωτεύουσα είναι Ταλιμπάν καμικάζι που προηγήθηκαν της τελικής επίθεσης, στη συνέχεια υπήρξε έφοδος ενόπλων ανδρών.

Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή, όπου βρίσκονται πολλές πρεσβείες. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Reuters, μετά την έκρηξη φαινόταν καπνός από την περιοχή γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποία είναι και η έδρα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης.

Όπως έγινε στη συνέχεια γνωστό, καμικάζι που επέβαινε σε όχημα πυροδότησε τα εκρηκτικά στο σημείο. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών και ενόπλων.

Μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, βρίσκονται και άμαχοι που βρίσκονταν στο σημείο. Το υπουργείο ανέφερε πως υπάρχουν νεκροί χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο αριθμό.

newsroom/globalview.gr