Αγεφύρωτο μοιάζει το χάσμα κυβέρνησης-ΔΝΤ για το πακέτο μέτρων 3,6 δισ., αυτών που αποκαλούνται «κάβα» στην περίπτωση παρέκκλισης των προβλέψεων.

Οπως ανέφερε το TheTOC στις 28 Απριλίου, το Ταμείο απορρίπτει μετά βδελυγμίας την πρόταση Τσακαλώτου που προβλέπει τα τυχόν έξτρα μέτρα για να πιαστούν οι στόχοι να προέρχονται από δαπάνες που θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών να τις αποφασίσει αλλά κυρίως να προέρχονται και από αυξήσεις φόρων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το ΔΝΤ θέτει στο τραπέζι θέματα-ταμπού για την ελληνική κυβέρνηση, τυχόν αποδοχή των οποίων θα έφερνε σύγκρουση στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Κατά τις ίδιες πηγές στις διαπραγματεύσεις του δίδυμου Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς, έπεσαν προτάσεις για

  • μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, με περικοπή ακόμη και των λεγόμενων Ειδικών Μισθολογίων,
  • μείωση του προσωπικού στον Δημόσιο Τομέα και μάλιστα όχι με τη μέθοδο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ή της εθελούσιας εξόδου, αλλά μέσω απολύσεων
  • οριζόντια περικοπή συντάξεων

Το μόνο φορολογικό μέτρο που φέρεται να συζητά το ΔΝΤ, είναι η ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου, κάτι που ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών όμως έχει χαρακτηρίσει δημόσια «προσωπική κόκκινη γραμμή» του.

 

Πηγή: www.thetoc.gr/