Όπως φαίνεται απο τα ως τώρα αποτελέσματα , οι αντίπαλοι για τις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβριου στις ΗΠΑ , εκτός απροόπτου θάναι ο Ρεπουμπλικανός Ντοναλντ Τραμπ και η Δημοκρατική Χιλαρυ Κλίντον . Νικώντας προς το παρόν ο καθένας τους τους εσωτερικούς του αντιπάλους, δείχνει έτοιμος για την τελική μάχη.

Απο την μεριά των Ρεπουμπλικάνων ο Τραμπ , παρα τα εσωκομματικά εμπόδια και τις τρικλοποδιές που του έβαλαν οι δικοί του , διέλυσε τους συνυποψήφιους του.

Το εντυπωσιακό στην περιπτωςη του είναι ότι κατάφερε να εκμεταλλευτεί το αρνητικό εναντίον του κλίμα απο τους “πολιτικά ορθοφρονουντες” και να μετατρέψει την αντι-Τραμπ υστερική κριτική σε δωρεάν υπέρ του διαφήμιση . Μ’αποτελεσμα , σ’αντιθεση με τον εκτός κούρσας πια αντίπαλο του Τζεφ Μπους που ξόδεψε 120 εκατομμύρια δολλάρια κι απέτυχε, ο Τραμπ να ξοδέψει λιγότερα απο τα μισά και ναχει επιτύχει.

Διασκεδάζοντας θετικά την εναντίον του σταση του Μιντιακού Αμερικανικού συστήματος,αυξάνει καθημερινά την δημοτικότητα του προς μεγάλη απογοήτευση των αντιπάλων του .
Απο την άλλη μεριά η Χιλαρυ Κλίντον , ξεπέρασε όλα τα εμπόδια , ακόμη κι αυτο του εσωκομματικού της αντιπάλου Μπερνυ Σαντερς , ο οποιος χρησιμοποίησε μέχρι και το Βατικανο στην αντι-Χιλαρυ πολεμικη μηχανή του.
Συγκρίνοντας τους δυο αντιπάλους Τραμπ και Χιλαρυ , μπορεί εύκολα κάποιος να θεωρήσει ότι η δυναμικη του πρώτου τον φέρνει ως φαβορί για τον Λευκό οικο.

Κι όμως τα πράγματα δεν είναι τοσο απλά ουτε τοσο εύκολα . Το πρόβλημα του Τραμπ βρίσκεται στον πολιτικό του λογο και στο Πολιτικο του όραμα. Εκφράζοντας ανοιχτά μισος για όσους δεν του μοιάζουν συνασπιζει εναντίον του πολλούς εκλογικούς του εχθρούς.

Τις γυναίκες, τους Αφροαμερικανους , τους Λατινοαμερικάνους , αλλα και πολλούς καθολικούς. Η έννοια του απομονωτισμού και του προστατευτισμού στο προγραμμα τις Ρεπουμπλικανού υποψηφίου , ενα είδος “made in USA “, μια οπισθοχωρηση δηλαδή σε αυστηρώς ταυτοτικα σύνορα , δεν συνάδει με τις θεμελιακές αρχές της Αμερικής.

Η πρόταση του για ενα ολοκληρωμένο τοίχο στα σύνορα με το Μεξικό , ο προστατευτικός φόρος 45% που θέλει να επιβάλλει στα Κινεζικά προϊόντα , αλλα και η υποσχόμενη αμφισβήτηση των συμφωνιών με παραδοσιακούς συμμάχους απο τους οποίους θα ζητήσει πολύ αυξημένο χρηματικό αντάλλαγμα για την στρατιωτική τους προστασια ( Ιαπωνία, Ευρωπη, Ινδία, Σαουδικη Αραβια ), προσθέτουν εχθρούς κι αμφισβητίες εναντίον του Τραμπ. Αυτή η κατάσταση βοηθά την Χιλαρυ Κλίντον, η οποια αντιθέτως εχει ενα προγραμμα εξωστρεφές με προτεραιότητα την δυναμη της πληροφορικής σημερα σ’ολα τα επίπεδα ζωής.

Υπαρχει ενα σημειο που κι οι δυο αντίπαλοι πρέπει ν’αντιμετωπιςουν σοβαρά . Αυτο της Ανάπτυξης. Γιατί ενω σε σχέση με την Ευρωπη η Αμερική εχει αυξανόμενη αξιοθαύμαστα Ανάπτυξη σε πληρότητα , εν τούτοις τα οφελη πηγαίνουν μόνο στο 10% των Αμερικανών . Που σημαίνει ότι μόνο ενας στους δέκα ζούμε καλα κι οι άλλοι δυσκολεύονται .

Πολλοι έτσι κάνουν μέχρι και τρεις δουλειές για να ζήσουν φυσιολογικά. Κι αυτο δεν μπορεί να συνεχιστεί . Οποιος απο τους υποψήφιους κάνει πειστικές προτάσεις θάχει και το ισχυρό προβάδισμα για την εκλογή του στις προεδρικές του Νοεμβριου.

Δημοσθένης Δαββέτας