Εκτός από το τσεκούρι στο αφορολόγητο το οποίο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, η κυβέρνηση συνεχίζει την κατάθεση των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής ακόμη και το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ η συζήτηση για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο έχει ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής από τις 10 το πρωί.

Υπενθυμίζεται πως χθες κατατέθηκαν συνολικά 24 τροπολογίες, εκ των οποίων οι τέσσερις προηγούμενες τροπολογίες κατατέθηκαν στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, χθες Παρασκευή.

Για το θέμα –και πριν, δηλαδή, από την κατάθεση και της σημερινής, ο προεδρεύων της συνεδρίασης Νικήτας Κακλαμάνης τόνιζε ότι δεν θα γίνουν άλλες –πέραν των 4- αποδεκτές.

Αλλά ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με την απάντησή του έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σεβαστεί Κανονισμό και συμφωνίες, και πως προσανατολίζεται να καταθέσει και άλλες. Όπως και έγινε με ήδη μία.

Ο διάλογος είναι ενδεικτικός:

  • Ν. Κακλαμάνης, Δ’ Αντιπρόεδρος: «Κύριε Υπουργέ, τέσσερις είναι οι υπουργικές τροπολογίες και τελειώσαμε. Είναι ομόφωνη η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Μη δούμε να έρχονται άλλες να έρχονται το βράδυ ή αύριο έτερες Υπουργικές τροπολογίες. Το ξεκαθαρίζω από σήμερα το πρωί αυτό. Ήταν ομόφωνη η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων».
  • Γ. Κατρούγκαλος: «Κύριε Πρόεδρε. Ως προς τη διαδικαστική σας πρόταση, δεν θα υπάρξουν τροπολογίες που δεν έχουν την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Δεν θα έρθουν τροπολογίες που θα στερούνται της υπογραφής του Γενικού Λογιστηρίου»

Για το αφορολόγητο περί ακινησίας

Συγκεκριμένα, στις 12.35 το μεσημέρι, κατατέθηκε εξαγγελθείσα ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, για τα τέλη κυκλοφορίας σχετικά με την άρση ακινησίας των Ι.Χ.

Μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας δίνεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας επιβατικών οχημάτων ή μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας ως εξής:

  • για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα, ετησίων τελών κυκλοφορίας,
  • για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα, ετησίων τελών κυκλοφορίας,
  • για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31-12-2016, συν 2/12 ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, με την εν λόγω ρύθμιση δίνεται κίνητρο στους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους (αδυνατώντας να καταβάλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας) να προβούν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων με την καταβολή των αναλογούντων τελών, για μία μόνο φορά μέσα στο 2016.

Με την ίδια τροπολογία απαλλάσσονται – για τα έτη 2015 και 2016 – από τον ΕΝΦΙΑ όσα κτίρια είχαν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του Νοεμβρίου του 2015 στις περιφερειακές ενότητες Λευκάδας και Ιθάκης.

Επιπλέον, δίνεται παράταση 15 ημερών στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών από τα υπόχρεα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικά Ταμεία, των οποίων η ηλεκτρονική καταβολή δεν κατέστη δυνατή.

Τροπολογίες για τηλεοπτικές άδειες, εφημερίδες και περιοδικά

Οι τρεις εκ των τροπολογιών που κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής αφορούν τις τηλεοπτικές άδειες, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η τμηματική καταβολή του τιμήματος αγοράς των τηλεοπτικών αδειών έως και δύο έτη.

Σύμφωνα με την ρύθμιση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ορίζεται ότι το τίμημα για κάθε δημοπρατούμενη άδεια επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης θα καταβάλλεται σε 3 ισόποσες δόσεις, αντί εφάπαξ και εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή που ισχύει σήμερα.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη, η 2η και 3η δόση καταβάλλονται εντός 12 και 24 μηνών αντίστοιχα από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας. Επίσης ορίζεται η 1.1.2018 ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της υποχρέωσης των αδειοδοτούμενων παρόχων περιεχομένου να συντάσσουν τις ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης υπερβαίνει το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

Με την πρώτη ρύθμιση οι εκδότριες επιχειρήσεις (εφημερίδων και περιοδικών) υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία κόστους των προσφορών.

Ωστόσο οι λεπτομέρειες – ποια στοιχεία και σε ποια υπηρεσία θα υποβάλλονται- θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη προωθείται λόγω του διαφορετικού ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνεται η εφημερίδα και η αγορά της προσφοράς.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και δεύτερη τροπολογία που αφορά τον Τύπο καθώς υποχρεώνει εφημερίδες και περιοδικά να φέρουν σε ευδιάκριτο σημείο barcode.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αλλοίωσης των πραγματικών αριθμών πώλησης φύλλων (καπελώματα). Ωστόσο, οι περισσότερες εφημερίδες ήδη διαθέτουν barcode. Πάντως, σύμφωνα με την τροπολογία όσοι δεν συμμορφωθούν με την διάταξη θα πληρώσουν πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

Λοιπές τροπολογίες

Ανάμεσα στις τροπολογίες είναι και αυτή για την κακοδιαχείριση κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης, που αφορά στον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, εναντίον του οποίου καθώς και κατά καθηγητών, υπαλλήλων και φοιτητών είχαν καταλογιστεί για την περίοδο 1996 – 2004 ποσά για αδικαιολόγητες δαπάνες στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες αυτές είχαν κριθεί ως «ανοίκειες» από τη Δικαιοσύνη.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε μια ακόμη βουλευτική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία αδιάθετα ακίνητα του Υπουργείου Υγείας θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Εργασίας. Η αξιοποίηση των εν λόγω ακινήτων -σύμφωνα με την τροπολογία- θα γίνεται μόνο με την υπογραφή του γενικού γραμματέα Πρόνοιας.

«Χωρίς καμία άλλη διαδικασία. Αποφασίζουμε και εκμισθώνουμε, εκποιούμε ή παραχωρούμε με ή χωρίς αντάλλαγμα, λέει η τροπολογία. Η κα. Φωτίου εισάγει στο Υπουργείο τις καινούργιες μεθόδους real estate. Δεν χρειάζονται διάφανοι κανόνες. Φτάνει να εμπιστεύεσαι τυφλά το γενικό γραμματέα του υπουργείου. Μπράβο!» αναφέρει με ανακοίνωσή του σε έντονο ύφος ο βουλευτής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Μια άλλη τροπολογία επτά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παρακάμπτει τελείως το Ελεγκτικό Συνέδριο όσον αφορά στην πληρωμή των υπαλλήλων στην καθαριότητα. «Με την εν λόγω διάταξη θα αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην καταβολή των δεδουλευμένων του ως άνω προσωπικού και θα αντιμετωπισθούν ομοιόμορφα όλες οι περιπτώσεις συμβασιούχων που απασχολούνται στον τομέα καθαριότητας» αναφέρεται στην αιτιολογία της τροπολογίας.

Επιπλέον, μεταξύ των τροπολογιών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και εκείνες που αφορούν στη δημιουργία τεσσάρων θέσεων δημοσιογράφων για τη στελέχωση των γραφείων των αναπληρωτών υπουργών Χριστόφορου Βερναρδάκη και Νίκου Τόσκα.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας «περνά» μέσω του νομοσχεδίου ρυθμίσεις όπως η μείωση σε ένα χρόνο της διαδικασίας από την αίτηση έως και την εκλογή ενός μέλους ΔΕΠ και η τροποποίηση του καταστατικού του Ιδρύματος «Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος».

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τι προβλέπει η τροπολογία για το τσεκούρι στο αφορολόγητο

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας