Το 1857 είχε δώσει σεισμό 7,9 Ρίχτερ- Οι τεκτονικές πλάκες έχουν μετακινηθεί μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το ρήγμα

Κορυφαία ομάδα σεισμολόγων έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους της νότιας Καλιφόρνια ό,τι το ρήγμα του Αγιου Ανδρέα είναι «έτοιμο να δώσει ένα μεγάλο σεισμό».

Η τρομερή προειδοποίηση έγινε λίγους μήνες μετά την απαίτηση του δημάρχου του Λος Αντζελες Eric Garcetti τον περασμένο Οκτώβριο να θωρακιστούν άμεσα τα 15.000 κτίρια της περιοχής σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Ο διευθυντής του σεισμολογικού κέντρου της νότιας Καλιφόρνια Thomas Jordan μιλώντας σε συνέδριο στο Long Beach είπε: «Το ρήγμα του Αγιου Ανδρέα είναι έτοιμο να δώσει μεγάλο σεισμό. Η κατάσταση εκεί είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Το σεισμολογικό κέντρο της νότιας Καλιφόρνια έχει δώσει στη δημοσιότητα γράφημα που δείχνει ότι αν γίνει σεισμός θα είναι κοντά στα 8 Ρίχτερ.

Την ώρα που η πρόβλεψη των σεισμών δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη έχει ξεσπάσει μεγάλη διαφωνία μεταξύ κορυφαίων επιστημόνων για το συγκεκριμένο ρήγμα, που το 1857 είχε δώσει σεισμό 7,9 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι λένε ότι οι τεκτονικές πλάκες όλα αυτά τα 159 χρόνια έχουν μετακινηθεί μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το ρήγμα. Πιο συγκεκριμένα οι πλάκες μετακινούνται με ρυθμό περίπου 2 ίντσες ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιπλέον μετακίνηση δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στα βράχια κάτω από την επιφάνεια της γης.

https://youtu.be/JfbNWFBr5g8