Και όπως έγραψε η Ιρις Κρητικού στο  facebook “Ευγνώμων που πρόλαβα…”

 

Η συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου με τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας άρχισε με το τριμερές Κοντσέρτο για βιολί αρ. 3 σε σολ μείζονα K. 216 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791). Είναι το τρίτο από τα πέντε κοντσέρτα για βιολί που έγραψε ο μεγάλος Αυστριακός, ο οποίος ήταν δεξιοτέχνης βιολονίστας από την παιδική του ηλικία και είχε πλήρη γνώση των τεχνικών του συγκεκριμένου οργάνου. Το συνέθεσε στο Ζάλτσμπουργκ το 1775.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με την έντονα ατμοσφαιρική Berceuse élégiaque, έργο 42, μια σύνθεση που φέρει τον εύγλωττο υπότιτλο «Το νανούρισμα ενός άνδρα επάνω από το φέρετρο της μητέρας του». Την υπογράφει ο Φερρούτσιο Μπουζόνι (1866-1924), ένας οραματιστής Iταλός μουσουργός και εξαίρετος πιανίστας των τελών του 19ου αιώνα που ενέπνευσε τους συνθέτες της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης.

Μετά το διάλειμμα, στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ακύστηκε η ορχηστρική εκδοχή του έργου Εικόνες από μια έκθεση του Μόντεστ Μούσοργσκι (1839-1881).

 

Το άστρο του άρχισε να ακτινοβολεί διεθνώς, μετά το πρώτο βραβείο που κέρδισε στον διεθνή διαγωνισμό Σιμπέλιους (1985). Το 1988 ακολούθησαν άλλες δύο σημαντικές διακρίσεις στους διαγωνισμούς Παγκανίνι και Νάουμπουργκ, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα του απονεμηθεί το Βραβείο Μουσικής Léonie Sonning 2017, με το οποίο έχουν τιμηθεί μεγάλες προσωπικότητες της μουσικής, όπως ο Μπέντζαμιν Μπρίτεν, ο Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο σερ Σάιμον Ρατλ, ο σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ, ο Πιερ Μπουλέζ, ο Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, ο Μάιλς Ντέιβις και ο Ντίτριχ Φίσερ-Ντισκάου.

Ο Καβάκος υπήρξε ο πρώτος βιολονίστας που ηχογράφησε το Κοντσέρτο για βιολί του Σιμπέλιους στην αυθεντική εκδοχή του 1903-4, δίσκος που απέσπασε βραβείο Gramophone, ενώ το 2014 τιμήθηκε με ένα ακόμη βραβείο Gramophone στην κατηγορία «Καλλιτέχνης της χρονιάς».

Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες, ενώ έχει συμπράξει με κορυφαίους αρχιμουσικούς του καιρού μας, όπως οι Έσενμπαχ, Σαγί, Ρατλ, Γιάνσονς, Γκάτι, Γκέργκιεφ κ.ά.

Αυτή τη σεζόν, ο Λ. Καβάκος περιοδεύει με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου στην Ισπανία και την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στις ΗΠΑ, ενώ εμφανίζεται σε φημισμένα διεθνή. Την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο (2016-2017), θα είναι Artist in Residence της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης.

Ως μαέστρος έχει βρεθεί στο πόντιουμ της Συμφωνικής του Λονδίνου, της Βοστώνης, της Γερμανικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Βερολίνου, της Ορχήστρας του Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου, της Συμφωνικής της Βιέννης και της Ορχήστρας του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης. Αυτή τη σεζόν, διευθύνει την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης, της Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας, τη Συμφωνική της Βιέννης, της Βαμβέργης, της Ραδιοφωνίας των Κάτω Χωρών, την Εθνική Συμφωνική της Δανίας και τη Φιλαρμονική του Ρότερνταμ.

Παίζει με Στραντιβάριους «Abergavenny» του 1724.