Ψήφισμα που υπογράφουν και οι επτά δικαστικές ενώσεις, αναφέρει ότι θα διεκδικήσουν με τα νόμιμα μέσα την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τα οποία θίγονται από το νέο Ασφαλιστικό

Σε ψήφισμα που εξέδωσαν μετά την πολύωρη πανδικαστική σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί, οι επτά ενώσεις εκφράζουν “την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία  στα νέα μέτρα που επιφέρουν οι νόμοι 4387/2016 και 4389/2016 τα οποία θίγουν για μία ακόμη φορά κυρίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ πλήττουν ιδιαίτερα και καταφανώς άδικα τους δικαστικούς λειτουργούς και τους λειτουργούς του ΝΣΚ, εν ενεργεία και συνταξιούχους”. Μάλιστα, επισημαίνουν την περικοπή των συνταξιοδοτικών παροχών της ίδιας ομάδας  θιγομένων για πολλοστή  φορά, την δραματική μείωση των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών και των λειτουργών του ΝΣΚ, τη μεταφορά τους στον ΕΦΚΑ, το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και μισθολογικών προαγωγών, την μεταβολή επί το δυσμενέστερο των συντελεστών υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και την εκτίναξη της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και τη συνολική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

“Η διαχρονική αξιοποίηση από το Κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων είναι οι παράγοντες που «υπονόμευσαν» διαχρονικά το Ασφαλιστικό Σύστημα. Όμως για τις συνέπειες της υπονόμευσης αυτής δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί λειτουργοί και οι λειτουργοί του Ν.Σ.Κ., οι οποίοι κατέβαλαν διαχρονικά  και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές τους” αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα.

Επίσης, απαριθμούν αποφάσεις που αναφέρονται στο ύψος των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, όπως πρόσφατη κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία “ακόμη  και σε περιπτώσεις δυσμενών δημοσιονομικών συνθηκών,  η δυνατότητα του νομοθέτη να περικόπτει τις ασφαλιστικές παροχές δεν είναι απεριόριστη, αλλά οριοθετείται κατά πρώτον από τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης (άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος), οι οποίες επιτάσσουν να κατανέμεται εξ ίσου το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μεταξύ όλων των πολιτών, καθώς και από την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος)”.

Το ψήφισμα, που υπογράφουν όλοι οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδος και Λειτουργών του Ν.Σ.Κ., κλείνει αναφέροντας πως “θα διεκδικήσουμε με τα νόμιμα μέσα την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των μελών μας τα οποία θίγονται από τα νέα μέτρα”.

Αντωνία Ξυνού

 Πηγη