Ηταν το…κερασάκι στην τούρτα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι με αφορμή τα προβλήματα ιταλικών τραπεζών και την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να τις ενισχύσει οικονομικά. Το Brexit φαίνεται ότι “μόλυνε” κάποιες από τις ιταλικές τράπεζες, με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να θωρακιστούν με χρήματα του ιταλικού δημοσίου. Αυτή η προοπτική όμως έχει εκνευρίσει αφάνταστα την καγκελάριο, η οποία δηλώνει ότι θα πρέπει να μετέχουν οι μέτοχοι στη διάσωση, αλλά και οι καταθέτες. Μαζί της συμφωνεί και ο φεντεραλιστής Γιούνκερ, αλλά η απόλυτη στάση του Ματέο Ρέντσι δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συμβιβασμούς.

«Δεν μπορούμε κάθε χρόνο να συζητούμε τα ίδια και τα ίδια. Οι κανόνες της ευρωζώνης για τη διάσωση και αναδιάρθρωση των τραπεζών αφήνουν αρκετά περιθώρια χειρισμού στα κράτη-μέλη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και πώς θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο», απάντησε ο Ματέο Ρέντσι υψώνοντας πέραν του δέοντος τη φωνή του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιταλός πρωθυπουργός αντιδρά απέναντι στη Γερμανία. Και στο πρόσφατο παρελθόν έχει διαμηνύσει ότι κανείς δεν θα κουνάει το δάκτυλο στην Ιταλία. Προ μηνών ο Ματέο Ρέντσι, απευθυνόμενος προς τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας είχε δηλώσει ότι «θα πρέπει να ασχοληθεί και να λύσει τα προβλήματά του», υπογραμμίζοντας πως «η περίοδος κατά την οποία έξωθεν δηλώσεις προκαλούσαν ταραχή στην Ιταλία, έχει τελειώσει»

Επί της ουσίας τώρα : Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει με κεφάλαια 40 δισ. ευρώ τις ιταλικές τράπεζες προκειμένου να μην καταρρεύσουν. Ομως το Βερολίνο ζητά το κόστος για τη διάσωση μίας τράπεζας να το αναλάβουν πρώτα οι μέτοχοί της και πιθανώς και οι καταθέτες («bail-in») και, εάν αυτό δεν αρκεί, τότε μόνο θα μπορούν να διοχετευθούν κρατικά κεφάλαια, για να μην υπάρξει κατάρρευση.

Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το Brexit, το οποίο είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με τις απώλειές τους να φθάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, δεν είναι κάτι ικανό για να παραβιαστούν οι κανόνες που ορίζονται από την οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD).

«Ποτέ δεν ζητήσαμε να αλλάξουμε τους κανόνες. Στην τρέχουσα κατάσταση και εάν υπάρξουν προβλήματα είμαστε ικανοί, σεβόμενοι τους κανόνες, να προστατεύσουμε τα χρήματα των καταθετών» επέμεινε ο κ. Ρέντσι.