Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ1, προσθέτοντας ότι «τα δύσκολα δημοσιονομικά είναι πίσω, και τώρα είναι περισσότερο θεσμικά.

Όσο περνά ο καιρός, θα διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας μας. Βέβαια, δεν υποστηρίζω ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις».

Επισήμανε δε, ότι η χώρα δεν έχει συμφέρον να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς επιδιώκει να δημιουργηθεί μια σταθερότητα και να πεισθούν οι θεσμοί για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης με τις παρεμβάσεις σε υγεία και παιδεία.

 Τα capital controls

«Κάθε μήνα φιλελευθεροποιούμε το καθεστώς των capitals controls», είπε ο κ. Τσακαλώτος, αναφέροντας ότι είναι μία συνεχής διαδικασία. Επίσης χρέωσε ευθύνη και σε μέρος των ΜΜΕ ότι η δημιουργία αρνητικού κλίματος ότι δεν θα κλείσει η διαπραγμάτευση, δημιουργούσε αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, ενώ τώρα όσο πιό πολύ πιστέψει κανείς ότι παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα και σημειωθεί επιστροφή στην εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, τόσο θα βελτιώνεται η κατάσταση.

 

Πόσο κόστισε η διαπραγμάτευση
«Δεν είναι 100 δισ. ευρώ, αλλά πολύ λιγότερα» και τόνισε πως αν συνομιλούσε σε ένα συνέδριο, ως πανεπιστημιακοί, με τους κυρίους Γιάννη Στουρνάρα και Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν θα έλεγαν αυτό το ποσό. Ο ίδιος στάθηκε μόνον στο ύψος του δανείου των 86 δισ. από τον ESM, για να πει πως ένα μέρος είναι ανακύκλωση παλαιού χρέους και ένα άλλο μέρος «είναι χρέος που χρησιμοποιείται να πληρωθεί ένα άλλο χρέος του δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές» των νοσοκομείων κλπ. Παρέλειψε όμως να πει πως αυτό το χρέος δεν υπήρχε όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να υπολογίσει όλες τις άλλες παράπλευρες συνέπειες για την εθνική οικονομία.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει τρία νέα νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή και την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Μόνο αν πάει καλά η είσπραξη των νέων φόρων, μπορεί να υπάρξουν σκέψεις για κάποιες φοροελαφρύνσεις. Αλλά και τότε πάλι, οι μειώσεις δεν θα είναι μεγάλες, γιατί πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους. «Δεν θέλω να μας ψηφίσουν για μειώσεις φόρων, αλλά γιατί με τα λεφτά αυτά θα γίνουν καλά πράγματα στην Παιδεία και την Υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει δεύτερο κύμα αποκρατικοποιήσεων»
Καμία νέα αποκρατικοποίηση δεν θα γίνει, μόνον μεταφορά επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας» ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό όμως είπε ότι μπορεί να μεταφερθούν στο Ταμείο η ΔΕΗ ή και οι εταιρίες ύδρευσης. «Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, ίσως είναι καλύτερα κάποιες επιχειρήσεις να μεταφερθούν εκεί, αν έτσι γίνουν ευκολότερα τα μέτρα αναδιάρθρωσης που χρειάζονται οι ΔΕΚΟ, αντί να βρίσκονται στον άμεσο έλεγχο των υπουργείων» είπε.

Απαντώντας στο ερώτημα αν συμβαδίζει η αισιοδοξία για ανάπτυξη με λουκέτα σε επιχειρήσεις και όπως οι εξελίξεις στο Μαρινόπουλο και τη Jet Oil, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια το ένα τέταρτο του πλούτου μας, σε μία χώρα που δεν υπήρχαν οι καλύτερες επιχειρήσεις, ή που δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις με το κράτος, αλλά τώρα είναι ο καιρός να ξεκινήσουν κάποια πράγματα από την αρχή και αυτό είναι το ερώτημα, το οποίο πρέπει να αποδείξει ποιός είναι ο ρόλος της αριστεράς σε δυσμενείς συνθήκες».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς ποιοτικά στοιχεία», είπε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας για αναδιανομή του εισοδήματος, ενίσχυση των ασθενέστερων, σεβασμό του περιβάλλοντος, ανάπτυξη με δικαιοσύνη κλπ.

«Αν μία κυβέρνηση της αριστεράς δεν μειώσει την ανεργία, δεν έχει μέλλον, αλλά αυτά τα φαινόμενα που σκάνε τώρα, έχουν πολύ μεγάλη ουρά και έχουν ευθύνες αυτοί που κυβερνούσαν χρόνια. Σκοπός μας δεν είναι να χρεώνουμε ευθύνες σε άλλους, αλλά να μην αφήσουμε την οικονομία να γυρίσει στο 2008», σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών.

Οχι σε Οικουμενική με τη ΝΔ 

Όχι σε Οικουμενική κυβέρνηση όπως ζητάει η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Δεν μπορούμε να πάμε σε Οικουμενική με τη ΝΔ γιατί έχουμε διαφορετική άποψη για μια σειρά από θέματα. Εμείς δεν μπορούμε να πάμε σε πολιτικές που θα αυξήσουν τις ανισότητες, γιατί θέλουμε να μειώσουμε τις ανισότητες. Εχουμε διαφορετικά πολιτικά σχέδια» είπε χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα λαϊκισμού το Brexit
Όσο για το BREXIT, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ανησύχησε πάρα πολύ «γιατί είχε στοιχεία ρατσισμού η επιχειρηματολογία όσων ήθελαν να βγει η Βρετανία από την ΕΕ. Μην κοιτάτε τι λένε οι λαϊκιστές αλλά τα προβλήματα που δημιουργούν το λαϊκισμό» σημείωσε.
Παράλληλα ο κ,Τσακαλώτος έριξε βέλη προς όσους στο Βερολίνο τηρούν σκληρή γραμμή υποστηρίζοντας ότι η “πολιτική απάντηση σε αυτό που γίνεται είναι η καλύτερη η δημοκρατικότερη και η πιο κοινωνική Ευρώπη. Φοβάμαι το brexit σε σχέση με την Ευρωπαϊκή οικονομία και όχι ειδικά με την ελληνική.