Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντικά κλιμάκια επιχειρούν από το μεσημέρι (15:10) της Παρασκευής σε πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Καμάρα Μυτιληνιών Σάμου, πλησίον του ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Η πυρκαγιά κινείται σε δύο μέτωπα κυρίως. Το ένα, από την περιοχή Φλόκα προς Βαθύ και το δεύτερο, αριστερά προς Αγία Τριάδα Μυτιληνιών.

ΣάμοςΑντώνης Ιατρού

Το έργο κατάσβεσης συντονίζει επί τόπου ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου Πύραρχος Παναγιώτης Κοτρίδης καθώς οι άνεμοι εντάσεως έως και 6 μποφόρ καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια να τεθεί έστω υπό μερικό έλεγχο. Επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα ενώ οι επίγειες δυνάμεις θα ενισχυθούν με κλιμάκιο εξ Αθηνών.

Τα πεζοπόρα τμήματα και τα οχήματα της πυροσβεστικής καθώς και οι εθελοντές πυροσβέστες δίνουν κι εκείνοι πραγματική μάχη προκειμένου να δημιουργήσουν ζώνες πυρόσβεσης και να εμποδίσουν την ανεξέλεγκτη επέκταση στην πυκνόφυτη περιοχή, ειδικότερα προτού βραδιάσει.

ΣάμοςΑντώνης Ιατρού

Η κατάσταση προδιαγράφεται ως κρίσιμη. Οι φλόγες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο πευκοδάσος ενώ η φωτιά κάνει στροβιλισμούς εξαιτίας του αέρα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

ΣάμοςΠυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Καμάρα Μυτιληνιών Σάμου | Αντώνης Ιατρού

Στη Σάμο μεταβαίνει για να συντονίσει το έργο κατάσβεσης ο  Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος, ο οποίος υπηρέτησε κατά το παρελθόν στη Σάμο ως υποδιοικητής της Πυροσβεστικής, όταν διοικητής ήταν ο μετέπειτα υπαρχηγός του Σώματος, Διαμαντής Κανελλόπουλος.

ΣάμοςΤέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν από τις 17:41 να επιχειρούν στη μεγάλη πυρκαγιά |Αντώνης Ιατρού

Φωτιά στην Άνδρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Φελλός Ανδρου. Για την κατάσβεσή της επιχερούν 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα, 2 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, ομάδα 15 εθελοντών και 4 υδροφόρα οχήματα. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος που φυσά στην περιοχή.

andros

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν στην πυρκαγιά στην Άνδρο 31 πυρστες με 10 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα

2