Το τελικό «αντίο» είπε η κυβέρνηση στα σχέδιά της για υπερψήφιση του εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές όταν πληροφορήθηκε ότι τελικώς ούτε η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της.

Πρόκειται για την πρώτη κοινοβουλευτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα η οποία και θα γραφτεί τις επόμενες ώρες.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει να βγει νικητής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις τον τελευταίο 1,5 χρόνο, αλλά και μέσα στη Βουλή μετρώντας από την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επί κυβέρνησης Σαμαρά μέχρι και την ψήφιση των μνημονίων όπου έχασε το μισό περίπου κόμμα, όμως μάζεψε τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Έκτοτε κατάφερε να περάσει βαριά φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα, όπως και το νέο ασφαλιστικό.

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν κατάφεραν να πείσουν για τον εκλογικό νόμο και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με όσα ισχύουν σήμερα και όχι όπως επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή χωρίς εκλογικό μπόνους και ψήφο από τα 17 έτη.

Στο κυβερνητικό επιτελείο πνέουν μένεα εναντίον της επιλογής της Φώφης Γεννηματά να μην υπερψηφίσει τελικώς την κυβερνητική πρόταση και να συνταχθεί με το «μπλοκ» των «όχι», τηρώντας έστω ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., ενώ παρά τις δηλώσεις για τη Χρυσή Αυγή ότι όλες οι ψήφοι μετρούν το ίδιο στην κάλπη, τελικά χάθηκαν και αυτές…

Χωρίς τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι βουλευτές που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν το σύνολο ή μέρος του νομοσχεδίου περιορίζονται στους 179.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και άλλες εκπλήξεις από τους Οικολόγους, καθώς η ηγεσία τους καλεί τους δύο βουλευτές τους που ανήκουν στην πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιηθούν και να στηρίξουν την τροπολογία ΚΚΕ για την κατάργηση του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Ειδικότερα, σε απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων-Πράσινων σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Καλούμε τα δύο μέλη μας βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του πλαφόν εισόδου του 3%». Η πρόσκληση απευθύνεται στους κ. Ι.Τσιρώνη και Γ.Δημαρά.